2013. augusztus 27., kedd

BRÉKING! :-) És akkor a valóság a karneváli esettel kapcsolatban:



Miután az elmúlt napokban rengeteg - a valóságot elferdítő, teljesen egyoldalú, vagy egyszerűen csak valótlan tartalmú - írás jelent meg a Savaria Történelmi Karneválon történt rendőri intézkedéssel kapcsolatban, kötelességemnek érzem, hogy ezúttal kizárólag a tények is napvilágot lássanak, összefoglalva a történések elemeit. A következő írás tehát hangsúlyozottan nem véleményt mond, sem a fellépőkkel, sem a rendőri intézkedéssel kapcsolatban.



1; Az „intézkedés alá vont” zenészek NEM rendelkeztek szerződéssel karneváli fellépéssel kapcsolatban, NEM volt engedélyük fellépni, ergo nem szerepelt a szerződésükben, hogy „addig szórakoztassák a nagyérdeműt, amíg arra igény mutatkozik”. Valamint saját bevallásuk és szemtanúk elmondása szerint is „kalapoztak”, pénzt gyűjtöttek a zenélésükért.

2; Valóban, korábbi években is „felléptek”, csak éppen mindig meg is lettek kérve, hogy tartsák tiszteletben a szabályokat, engedély hiányában ne zenéljenek, ezt eddig meg is tették. Rajtuk kívül valamennyi fellépőnek vagy volt szerződése, vagy – mint egy másik helyszínen, szintén egy ütő-együttes esetében – kérést követően felhagytak tevékenységükkel.

3; Jogállamban élünk. A Karnevál Hatósági engedélyében – tehát nem a csendháborításra vonatkozó rendeletben – szerepel a hangerő-korlátozás, amit a szervezőknek kötelességük betartani.

4; A Karnevál szervezői szeretik a Karnevált. Nagyon. Toleránsak, és végképp nem szeretnék, ha bárkinek bármilyen bántódása esnék, ellenkezőleg, meggyőződésük szerint a Karnevál az önfeledt, kulturált szórakozásról szól! Tudják, mi az a karneváli hangulat, hiszen többen közülük  pl. a karneváligazgató, Szommer Ildikó álmodta meg, hozta létre a Savaria Történelmi Karnevált!

5; Az inkriminált eset hajnali fél négykor történt, lakossági bejelentéseknek eleget tevő, többszöri szervezői és rendőrségi kérést követően. Kizárólag a rendőrségi előállítás ellen fizikailag fellépő emberek estek a kényszerítés áldozatául. Tehát, aki dobos volt, nem feltétlenül került előállításra, csak azok a személyek, akik a verbális szitkozódásuk mellett, valamint a kéréseket tevőkből hülyét csinálást követően fizikailag is ellenálltak.



+1; Kikérem magamnak, illetve a Karneválnak, hogy egyes médiumok a valóság csupán egy részének tálalásával, a kapott, több esetben valótlan információk azonnali közreadásával, egy rendőri intézkedéssel kapcsolatban egyáltalán nincsenek tekintettel Szombathely legértékesebb rendezvényére, és tudatosan a város és a rendezvény hírnevét lejárató cikk-sorozatot tesznek közzé, vagy "vesznek át"!



19 megjegyzés:

  1. Végre! Ezt fújom itt már napok óta! (Y) :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a másik oldalt is illik meghallgatni.
      bevállalták néhányan a résztvevő közül, hogy elmondják, mi is történt valójában a Savarián.
      két nagy kérdésem van ezzel kapcsolatban:
      miért éri meg a szervezőségnek a saját fesztiválján, ahol évek óta ettől működött a Borok utcája, ráküldeni a szórakozókra a rendőrséget?
      és miért fogadjuk el, hogy a rendőrség bármilyen stílusban és módszereket alkalmazva, bármit megcsinálhat, ha nem tetszik neki amit az emberek éppen csinálnak?

      ja, és ne ferdítsük el a dolgokat, mert se pénzkeresésről, se látványos részegségről, rendbontásról, pláne agresszióról nem volt szó a karneválozók részéről. és a lakossági feljelentés, csendháborítás témakört is hagyjuk már, hiszen hangosabb volt mellettük a zene és még teli volt az utca emberekkel!

      http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/savaria_karneval_rendorseg_dobosok_interju

      Törlés
  2. az igazság odaát van... Mérei úr elkésett 3 napot, épp annyit ameddig a csoda tart!
    A fesztiválnak egyébként hogy van a nyitvatartása?
    Meddig és hogyan lehet ilyenkor használni a köztereket?
    Egy éjszakai, vagy hajnali flashmobba benne lenne?

    VálaszTörlés
  3. A videó is bizonyítja, azt amit több nyilatkozat is alá támaszt (és az előállítottak száma is), hogy nem csak a dobosokat vitték el, hanem több olyan fellépőt is akik beálltak a dobosok mellé mert szerették volna, a közönséget tovább szórakoztatni. Köztük tűz zsonglőröket, gólyalábasokat, azokat akik évek óta a magja a tüzes műsornak,és idén is különleges eseményként hirdetik őket. És egy hagyományőrző csapat vezetőjét is. Az ilyen jelegű fesztiválok(Savaria, Szárnyas Sárkány, Kapolcs, Veszprémi utcafeszt) egyik szépsége, hogy a fellépők, résztvevők a sajátjuknak érzik. Ezért a nap 24 órájában a fellépéseken kívül is szórakoztatják a nagyérdeműt. Ezért nem értették az ott lévők ez miért gond. És minden évben így is ment ez. A többi fesztivál is mind szívesen várja azokat akik, lelkesek a művészetük felé. A dobosok is ennek a lelkes társadalomnak a részesei is voltak, akkor is ha ők ketten ( a hét előállított fellépőből) nem szerződésesek voltak, a szervezők helyében (ahogy más fesztiválok szervezői, külföldről nem is beszélve ahol az ilyen típusú, műsoron kívülieket is külön meghívják) megköszöntem volna. Az is bizonyított, hogy nem a zaj volt zavaró, mert (és ezt is több nyilatkozat, és az elmúlt évek támasztják alá)a kocsmák még mindig ontották a hangos zenét) A videókon is látszik, hogy sem agresszivitás, sem lökdösődés nem volt. A leteperésnek álltak ellen ijedtükben, és értetlenségükben. És miért kellet rögtön 20-30 rohamrendőrnek rájuk rontani? Ez is bizonyítja, hogy valakik már az elejétől példát akartak statuálni. Én magam is többször fellépője voltam ennek a fesztiválnak. Sajnálom, hogy akár a pénz akár más erők ennyire átvették az irányítást. Így sok évek óta meghatározó fellépőt fognak elveszíteni. Az a város amelyik ekkora nevet (és nem kevés pénzt) nyer ezen a három napon, nem hiszem, hogy ekkora hisztériát kell csinálnia ebből a három napból. És ilyen hozzá szólásokat írnia azokról, akik szeretnék az ő ünnepük fényét bár milyen (akár amatőr módon is emelni)

    VálaszTörlés
  4. Tisztelt Mérei úr! Közvetlen az ISIS Csnter mellett lakom és már töbször probáltuk megkeresni amiatt , hogy tudjak egy kicsit pihenni! A karnevált elött. Akkor voltak a koncertek, ami bejelentett és nem lehet mit csinálni! De a probák, reggel egy kicsi délután és este, így a pihenésnek annyi. A feleségem éjszakai műszak után kénytelen volt ismerösöknél aludni. Akkor is keretük önt és kolegáit de, " süket" fülekre leltünk! Aztán mikor siker lett a Jézus krisztus szuperstar /Gratulálok/ hajnali négyig volt az ünneplés! Akkor is több rendőri felszólítás történt de, senkit nem vittek el. A sörtér lakott terület mégis minden nap öt után lett a zene halkítva! Pl: Synfonia aniést szintén senki sem lett elhurcolva. Az hogy a rendőrök hogy és miért intézkedtek az nem rám tartozik, de kérem hogy olyat ne állitson ami nagyon elrugaszkodik a valoságtól! Zoltán!

    VálaszTörlés
  5. Tisztelt Mérei Úr! Minden tiszteletem az Öné, de most kissé egyoldalúan látja a dolgokat. Két megjegyzés:
    1. Amikor a rendőrségi akciónak híre ment, mindenki arra gondolt hogy veszélyes bűnözőket, netán drogterjesztőket kaptak el. Ezzel szemben egy pitiáner probléma miatt volt a durva rendőrségi akció. Egy történelmi karneválon, kulturálisnak mondott rendezvényen, megengedhetetlen, hogy ilyen alpári stílusban beszéljenek és intézkedjenek a rend őrei. Biztos vagyok benne, hogy ez majd kihat az elkövetkező évek látogatólétszámára is.
    2. A sörtér kialakításával egy mini könnyűzenei fesztivál jött létre a karnevállal párhuzamosan. Teljesen érthető, hogy a belváros lakói nehezen viselik a több napig (éjszakáig) tartó zajt, felfordulást. És fordítva is igaz: aki itt szórakozik, nehezen fogadja el hogy retorzió érheti, mert jól érzi magát. Nem tudom mi értelme a lakóházak közé bevinni, egy közpénzen fenntartott, a karnevál témájához igazából nem kapcsolódó, koncertsorozatot. Ráadásul az itt bulizók egy része a karnevál további programjaival szemben teljesen érdektelen. Jól összefoglalja ezt egy tegnapi Facebook komment: " én inkább azt mondom, hogy ingyenesen nézhetünk egész színvonalas zenei produkciókat 4 napon keresztül 4-5 színpadon párhuzamosan...a kaja, fazekak stb lényegtelen"

    VálaszTörlés
  6. A videóból nem derül ki a rendőrök szabályszerűen léptek-e fel, azaz:

    az intézkedés megkezdése előtt azonosították-e magukat, és közölték-e az intézkedés célját,
    ha jogsértést tapasztaltak, akkor felszólították-e az érintetteket annak abbahagyására,
    ha ez megtörtént, megpróbáltak-e az arányosság követelményének megfelelően enyhébb intézkedést alkalmazni (pl. igazoltatás), ill.
    figyelmeztették-e előzetesen az érintetteket a szigorúbb fellépés (előállítás), illetve a kényszerítő eszköz (testi kényszer, bilincs stb.) alkalmazásának lehetőségére.
    Mert ha bármelyiket a rendőrök elmulasztották, akkor az intézkedés jogszerűtlen volt, ha nem mulasztották el, akkor a Mérei úr által leírtak figyelembevételével, jogszerű lehetett.

    VálaszTörlés
  7. Kedves Tamás! Ha szereted a fesztivált, a bulit, az embereket, akkor előbb nézd meg még1x a videót és után írjál ilyeneket... Az meg már gyanús, amikor a fesztivál szervező az "intézkedés alá vont, inkriminált, rendőri előállítás, kényszerítés" fogalmakat sajátjaként használja, ergo ezekkel egyet tud érteni önfeledten, békésen szórakozó emberekkel szemben...

    VálaszTörlés
  8. Ez nem (Ez sem) a tények összefoglalása, hanem a véleményhez passzoló szimpatikus állítások kimazsolázása, némi ferdítéssel és részigazsággal.
    Kár, mert tényleg jó lenne valahol egy objektív írást olvasni végre, mindenki egészségére. Hosszú távon sem a zenészeknek, sem a nézőknek, sem a karneválnak és főleg a rendőrségnek nem lenne kárára lemosni azt, ami esetleg odafröccsent.
    Az van, hogy az igazság nem kétbites, jelen esetben pláne nem az. Csak részigazsága van mindenkinek, de normális társadalmakban ez megbeszélhető, kijavítható dolog.

    Speciel azt meg nem látom sehol, hogy a karnevált és szervezőit bárki igazán bántotta volna. Az a rész tiszta, szerintem.

    De ha a baloldali szomszédom macskája felmászik az almafámra, és én áthívom a jobboldali szomszédot hogy segítsen lecsalogatni, és az - mivel hülye a macskákhoz - sörétes puskával lelövi a cirmost, akkor ugye megállapíthatom hogy valami nagyon el lett szúrva. Pedig a macsek lent van.

    VálaszTörlés
  9. Az érvelés nem stimmel. Első körben a 'helypénz hiánya' érv hangzott el. Aztán a 'koldulás'. Aztán a 'csendháborítás'. Aztán a 'fellépői engedély hiánya'. Aztán a Karnevál illetve a 'Borok utcája nyitvatartása'.

    A gond az, hogy egyik sem állja meg a helyét. A 'helypénz' azért nem mert a Karneválon mindig voltak spontán hajnali zenélések, ki hegedűvel, ki furulyával, ki énekkel (!), ki dobbal, de olyan emberek is zenéltek, akik nemhogy helypénzt nem fizettek, de engedélyt sem kértek. Miért is kértek volna? Egészen 2013-ig sokan pont emiatt a hangulat miatt jártak ki.

    A 'csendháborítás' érv azért bukik már a legelején, mert a Borok utcájában két-három másik helyről bizonyíthatóan szólt hangos zene - hogy a Szimfónia kávézós bulit ne is említsük.

    A 'fellépői engedély' illetve a 'Karneválon mindenki szerződéssel léphet csak fel' érv azért nem állja meg a helyét, mert akkor minden spontán éneklést és zenélést be kellene tiltani. Egyrészt ez lehetetlen és remélhetőleg nem is cél.

    A Borok utcájában a pavilonokat hivatalosan hétfő reggel 4h-kor kell elkezdeni lebontani, az ominózus eset pedig még nyitvatartási időben történt. Egyébként is, ha a helyszín nyitva van, nincs lezárva pl. sorompókkal, akkor természetes, hogy a vendégek ott vannak. Ezt az egész problémát kiküszübölendő - főként hamár az éjfél utáni, szerződés nélküli spontán fellépéseket száműzik a jövőben - egyszerűen kellene egy hivatalos 'Savaria After' rendezvényt tartani egy olyan helyszínen, ahol biztosan nem fognak álmos városlakók bejelentést tenni a zaj miatt.

    A Karnevál honlapján nem látható a szervezők névsora, elérhetősége sem, ez is csökkenti az átláthatóságot.

    Szombathely régi-új ékköve a Karnevál, hihetetlen potenciállal és megannyi szép emlékkel. A mérleg még mindig túlnyomóan pozitív (x év alatt x százezer látogató, 10-15 legrosszabb esetben 20-30 kisebb atrocitás, probléma, igazán szép mérleg).

    Nem kellett volna, engedve a lakossági bejelentéseknek, kihívni a rendőrséget és leginkább, ha már megtörtént a baj, nem kellenne tologatni a felelősséget! Hiszen ha hétfő hajnalban, karneváli időben egyébként (!), dobosokat bilincsben visznek el, mi lesz a szinte minden este a városon bizonyíthatóan randalírozva végigvonuló fiatalokkal? Egyenlő bánásmód, kettős mérce, a hibáink elismerése...

    Syracusa fenti macskás analógiája (sajnos) nagyon helytálló!

















    VálaszTörlés
  10. mellébeszélés van. nem érdekel az engedélyük, a csendháboritás se, be lehet őket vinni a yardra, rendben van ez.
    a gond a következő: az intézkedő rendőrnek is az állampolgárt kell szolgálnia, s nem szidalmazhat, nem alázhat meg, valamint nem alkalmazhat kényszerintézkedést csak azért, mert valaki szóban a védelmére kel egy eljárás alá vont személynek.
    védjen és ne félemlítsen.
    ne fesztiválozókon verjék le 2013-ban, hogy nem tudták, mit kell csinálni 2006-ban

    VálaszTörlés
  11. Az állampolgárnak pedig betartani a törvényt és követni a rendőrség utasításiat! Ennyi
    HA a rendőr azt mondja "FEJEZZE BE A SZABÁLYSÉRTÉSI CSELEKMÉNYT" akkor be kell fejezni, különben "SZABÁLYSÉRTÉS TOVÁBB FOLYTATÁSA MÁR BÜNCSELEKMÉNY"

    Mindenki fel tudja hívni a rendőrséget, ha baja van, de ha Ő a baj, akkor köcsög a rendőr......

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A rendörség tőbször fel lett hívva az eset után is mert a Sinfonia és a Molo reggel fél hatig zenélt. Oda nem ért rendőr! A rendőrt csak azért hívja az ember mert ha nem tenné önbiráskodásért többet kapna.

      Törlés
    2. Sajnos a rendőrök fellépésével van baj, és nem csak itt ezen a konkrét esetnél általában máshol is hasonlóan intelligensen viselkednek, de ameddig 8 általános végzettség kell a rendőri munkához mit várunk tőlük. Az a baj hogy az átlag állampolgár csak annyit lát a rendőrökből hogy, ok nélkül büntetnek, nem kapják el a bűnözőket, és megalázzák az embereket, az intelligencia teljes hiányáról már nem is beszélve, a társadalom ellenségei.

      Törlés
  12. egy zenés karneválon zenélni nem szabálysértés. és miért csak ők tartsák be? a kocsmákból ugyanúgy szólt a hangos zene. Ki dönti el kire vonatkozik a törvény és kire nem? Vagy ha mindenkire vonatkozik akkor sokkal több rendőrnek kellett volna kivonulnia az összes olyan helyre ahol hajnalban hangos zene szólt!

    jogállamban senkit nem visznek be a yard-ra azért mert egy zenés karneválon zenél. ezt úgy hívják, hogy túlreagálás!

    VálaszTörlés
  13. Sajnálatos, hogy 3jóhangulatú ünnepnapot így fejezünk be :-( !
    Igen, -talán ez a legjobb kifejezés- TÚL LETT REAGÁLVA, s ezt el kell ismerni!!!
    Nem voltam ott,de valószínű a szórakozók is túlhevültek voltak, de a rend őrei sem emberi módon jártak el. IGEN, az jut az embernek eszébe, hogy hányszor fel kellene lépniük, vagy közbe kellene avatkozniuk a rend védelmében, de NINCSENEK OTT :-(

    VálaszTörlés
  14. most már az index-en is kint van, hogy nemcsak azokat vitték be, akiknek nem volt szerződésük (tehát a 'nincs szerződés' érv is megbukott), hanem 'szimpla' járókelőket is...
    http://index.hu/belfold/2013/08/28/szerzodeses_artistakat_is_bevittek_a_szombathelyi_karnevalrol/

    Szombathelytől nyugatabbra lévő országokban ezt gyakran úgy szokták megoldani, hogy fülhallgatós, civil rendőrök profi módon KIEMELIK a tömegből az esetleges rendbontókat vagy a felkérésnek eleget nem tevőket. mindezt oly módon - volt szerencsém élőben is látni - hogy 2 méter magas, kigyúrt, tetoválás alapján börtönviselt egyéneket pár másodperc alatt mozgásképtelenné tesznek és úgy visznek ki hátracsavart kézzel, hogy az ipse lába 5 centivel a föld fölött van. ott állsz a civil rendőr mellett 30 centire és erősen figyelned kell, hogy egyáltalán észrevedd, hogy itt most valakit bevisznek/letartóztatnak

    a rendelkezésre álló pénz és a specifikus képzések, na abban vannak az óriási különbségek

    VálaszTörlés
  15. "kizárólag a tények"
    hát persze;]

    és ezt a jogállamiságot igazán magadnak érzed, főleg az elmúlt három évben, mi?

    "kéréseket tevőkből hülyét csinálást követően"
    üdv Magyarországon!

    VálaszTörlés
  16. Milyen bizalomgerjesztő, hogy a rendezvény szervezője belebújik a rendőrök seggébe, ezt akárhogy is nézzük szervezői hiba és rendőri túlkapás volt, és semmi helye egy ilyen erőszakos fellépésnek egy karneválon!

    VálaszTörlés