2013. június 2., vasárnap

200 év leghidegebb nyara? Biztos? :-)



Olvasom és hallom napok óta a létező összes médiából „folyni”, hogy „200 éve nem volt ilyen hideg nyarunk, mint az idei lesz”. Az a helyzet, hogy némi ismeretet sikerült szereznem a meteorológia területéről, elsősorban a vitorlázás kapcsán, illetve a Föld körüli vitorlásversenyek miatt kezdett el érdekelni a meteorológia. A német, és magyar nyelven íródott, nyilvánosan árusított szakkönyvek többségét beszereztem, sőt, még Fa Nánditól is kaptam egy amerikai kiadásút kölcsön. Természetesen nem állítom, hogy emiatt túlzottan értenék a meteorológiához, de talán némi fogalmam kialakult az elmúlt évek során a miértekről, összefüggésekről, módszerekről.



Kicsit bosszantott ez a sommás kijelentés a 200 évről, valahogy éreztem, hogy ez azért „nem ilyen egyszerű”. Utánanéztem a hírnek, annál is inkább, mert érdekelt, hogy a francia „Meteo” csatornának – amire hivatkozik mindenki – van-e köze a Meteo France-hoz, ami a világ egyik legkomolyabb meteorológiai intézete. Nos, semmi nyomát nem leltem a kapcsolatnak. Ez kicsit megnyugtatott.

A hír egyébként ott lett végképp gyanús, amikor az érintett területeknél felsorolták a Kárpát- medence mellett a környező országokat, Francia, és Spanyolországot, végül Portugáliát. Kimaradt viszont Lengyelország, Nagy Britannia, Skandinávia, Ukrajna, és a teljes Balkán. Nem újdonság nyilván senki számára, hogy Európa időjárását elsősorban a Golf áramlat, valamint a sarki eredetű ciklonok, másodsorban a ritkább déli eredetű légtömegmozgás befolyásolja. Időjárási szempontból nincsenek országhatárok, annál inkább számíthatnak viszont a domborzati viszonyok. Tehát olyan, hogy azonos időjárás legyen mondjuk a Pireneusoktól nyugatra, valamint az Alpoktól keletre, vagy Franciaországban és a Kártpát-medencében, gyakorlatilag elképzelhetetlen. Pláne nincs ilyen huzamosabb ideig. Amennyiben „össze is jön” egy akkora ciklonrendszer – még mindig nem beszélve a hosszú távú előrejelzésekről - ami egész Európa időjárását alakítja, akkor viszont azt lehet érezni Nagy Britanniában, Skandináviában, stb. is, nem csak nálunk és a franciáknál.

De ha már hosszú távú időjárás előrejelzésre vagyunk kíváncsiak, akkor érdemes nem egy tévécsatorna híreit alapul venni, sokkal inkább mondjuk a NASA, vagy JAMSTEC (japán óceáni és földi időjárást kutató intézet), vagy akár az IRI (nemzetközi, klímával foglalkozó kutatóintézet) adatait felkeresni. Hozzátéve, hogy a technika jelen állása szerint, a műholdak elhelyezkedése és sűrűsége jótékony hatására kb. 10-12 napra lehet nagy valószínűséggel időjárás előrejelzést készíteni. A cikkekben szereplő 70%-os valószínűség egész nyárra vonatkozóan szintén meglehetősen amatőr állítás.

Nos – és ez már önmagában is jellemzi a három hónapos prognózis nehézségi fokát – a három fenti intézmény nincs azonos véleményen. Amit talán elsősorban ki lehet jelenteni, hogy melegrekordok és aszály az idén nyáron nem lesz. Nagyobb a valószínűsége az átlagosnál több csapadéknak, ez igaz. Természetesen nem monszun-szerű, folyamatos esőzősekről, inkább az átlagosnál sűrűbben előforduló záporokról, zivatarokról lehet szó. Érdekes, a japánok viszont inkább enyhén az átlag feletti hőmérsékletet jósolnak átlagos csapadékmennyiséggel.
Azért – közben ismét olvasgattam másokat is – összességében a több csapadék miatt valószínűsíthetően kevésbé kánikula jellegű lesz a nyár, nem lesz hetekig tartó szárazság, de semmi drámairól, évszázados hidegrekordról, meg nyár nélküli évről nincs szó! Augusztusban és főleg szeptemberben lesz meleg is bőven, úgyhogy kéretik megnyugodni – legalábbis a mértékadó, illetve megbízható intézetek ezt mondják – igaz, ők nincsenek kitéve az olvasottság elérése kényszerének…;-)

Ez volt itt tehát a „Mérei-prognózis”, kérjétek majd rajtam számon a nyár végén! :-)
Na jó, itt a végén azért bevallom, hogy elsősorban azért "mentem utána" a dolognak, mert imádom a nyarat! Nem is beszélve a hosszúra nyúlt és kifejezetten télies tél hatásának.... Alig várom, hogy ismét érezni lehessen a levegőben a lüktető nyár ezerszínű, intenzív illatát! :-) (És most mi jön, verset írok????? :-)))) )


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése