2013. június 4., kedd

Az árvíz előestéjére....



Az előttünk álló árvízveszély kapcsán eszembe jutott egy régi családi fénykép, melyen nagypapám motorcsónakkal menti a bajba jutottakat, ha jól emlékszem az ötvenes években. Erről a képről, a mentés körülményeiről még ő mesélt nekem többször is gyermekkoromban. Ami talán a legemlékezetesebb elemként megmaradt bennem az az a körülmény, hogy ő rettegett a víztől, motorcsónaktól, mégis nem volt kérdés, ha kell, bármi áron is, de segít. 
Nyilván nem volt egyedül ezzel a hozzáállással, valahogy régen ez nem is volt kérdés. Pár évtizeddel ezelőtt tehát egy-egy közösségben, legyen az apró falu, vagy kisváros, ha valaki bajba került, mindenki – függetlenül a hétköznapi életben lévő kapcsolatuktól – azonnal segítségére sietett. Ezt akkor nem fogták fel hősi cselekedetnek, vagy egyáltalán valami nagy dolognak, ez mindenkiből belülről fakadt. Utána sem követte feltétlen kitüntetés a segítséget, nem érezte magát senki többnek jócselekedete következményeként. Egyszerűen ilyen világot éltek….

A kép csak illusztráció, nagypapám fényképét édesapám őrzi

Mi, emberek ugyanazok vagyunk, a körülményeink, a társadalmunk változott csupán. Ha szabad, az előttünk álló napokra felmenőink lelkületét kívánom mindenkinek, hozzuk vissza ezt a régi világot, segítsünk ahol tudunk önzetlenül, szívből, fáradhatatlanul!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése