2013. június 9., vasárnap

"Miért szép" a színházban + az "időtlen" program :-)




Az évadban utoljára került sor tegnap a Weöres Sándor Színházban a Jordán Tamás zseniális ötlete nyomán indult „Miért szép” c. rendezvényre. Az ötlet lényege, hogy Tamás a próza, Oroszy Csaba a képzőművészet, én pedig a zene oldaláról mutatunk be alkotásokat, és beszélgetünk arról spontán, kötetlenül, hogy azok miért szépek. Természetesen az alap ötlet hamar „update”-elve lett, így pl. Csaba minden esetben meghív egy művészt, alkotót, akivel személyesen is beszélget a színpadon – miután a kiállítását is megnyitották a színház közösségi terei valamelyikében. Emellett Kaczmarsky Ágival közösen készített zseniális filmjeikben nyomon követhetjük egy-egy képzőművészeti alkotás létrejöttét az abszolút kezdetektől a teljesen kész, csodálatos műig.
Jordán Tamáshoz is hamar csatlakozott Fűzfa Balázs, irodalom-tudós, aki az előadott verseket, prózákat elemzi hihetetlenül magas színvonalon, mégis közérthető módon. Részemről próbálok minden alkalommal egy-egy tematika köré összegyűjtve bemutatni a zeneirodalom gyöngyszemeiből párat. Volt itt már hasonlóság Verdi Requim-je és a Matrix c. film között, a könnyűzenei „ipar” egynémely dallamának Shostakovitch, vagy éppen Brahms műben rejlő eredetijének bemutatása, tegnap pedig az „Ezerarcú cselló” jelentette a központi témát.
Tegnapra kitaláltuk – folytatva a korábban Jordán Tamással közös produkcióinkat, melyben a zene egyszerre szólalt meg egy verssel – hogy ezúttal mindhárom művészeti ágat ötvözzük egy spontán, egymást inspiráló performance-ban. A lényeg, Bach szólószvitjéből csellóztam, „melyre” Tamás Weöres Sándor verseket szavalt, Oroszy Csaba pedig egy teljesen üres, fehér vászonnak „állt neki”. A zenemű jelentette az időkorlátot, hét és fél perc állt tehát Csaba rendelkezésére. Amit alkotott, attól a lélegzetem is elállt….Befejeztem a csellózást, felnéztem és ott állt egy valami fantasztikusan gyönyörű, szuggesztív hangulatú festmény, ami ezalatt a hét és fél perc alatt jött létre….

Made by Csaba Oroszy in 7.5 min....

Gondolom a közönség számára is nagy élményt nyújthatott a produkció, az előadott művek ihlette alkotás, mert a szintén spontán jött árverezés ötletét is siker követte. Az 5 forintról indított licit végül is 30.000 ft-nál állt meg!
A Miért szép ősszel folytatódik – alapul véve az egyre növekvő érdeklődést – szeretettel ajánlom mindenkinek! Majd jelzem itt is, mikor várható a következő!


Ma végre sikerült az idén már kétszer, az időjárás miatt elhalasztott szalonnasütés. Csödén, szüleim háza mögött, egy „tóka” 

"A" tóka 

(tudjátok, mi az? )  közvetlen szomszédságában gyújtottunk tüzet….Boti is és Evelin is – ha jól emlékszem – most, először mondták a szalonnára, hagymára, kolbászra - étkezés közben - ,hogy „isteni”. J A közös sütés pedig, annak ellenére, hogy az ember úgy érzi, kimoshatatlanul füstszagúvá válik, óriási élményt nyújtott mindannyiunk számára. 

A zokniért elnézést....kapkodás volt...:-)

Érdekes, ez a program semmit nem veszít vonzerejéből az évtizedek alatt, pont ugyanúgy vonz kicsit és nagyot egyaránt, mint tette ezt 30-40 évvel ezelőtt. Amikor ez eszembe jutott, külön örültem is neki, hogy végre egy dolog, amin „nem fog az idő”, hiába lett mobiltelefonunk, internetünk, meg hasonlók! El is határoztam, megpróbálok minél több ilyen „időtlen” dolgokat találni! Ötletek? J

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése