2013. június 7., péntek

Létezik-e valódi önzetlenség - az első magyar összefogás?




Az elmúlt napokban mindenhonnan azt lehet hallani, hogy vallási, politikai hovatartozástól függetlenül az árvízveszélynek kitett partszakaszokon több ezer önkéntes vesz részt a védekezési munkálatokban. Rengeteg képet tettek közzé a 24 órában folyó, embert próbáló munkáról, melyeken egyértelműen látható, hogy mindenki „egy”, tehát semmilyen különbség nincs a feladatok végzése közben egy kétkezi munkás, egy egyetemi tanár, egy lelkész, egy vezérigazgató, vagy egy politikus között. És ez így helyes természetesen, csak szokatlan. Olyannyira, hogy sokak szerint úgy tűnik, történelmében talán először fog össze most a magyar nép.
 Akkor viszont tegyük is gyorsan hozzá, hogy még ha így is van, akkor is egyszer, s mindenkorra törölhetjük szótárunkból azt az – engem legalábbis – rendkívül bántó mondást, hogy „a magyar képtelen az összefogásra, mindig csak széthúz”. Ennek a gondolatnak persze vannak változatai, de valahogy mindig úgy szíven ütött, amikor valakitől hallottam, mert egyszerűen nem igaz az, hogy lenne ilyen nemzeti vonásunk, jellemzőnk. Ha van is valami valóságalapja a dolognak, az szerintem abból adódik – és ezt a külföldi tanulmányéveim, valamint a kint töltött összesen 10 év alatt mindenfelé kézzel foghatóan megtapasztalhattam – hogy összehasonlításban is egyszerűen sok a tehetséges hazánk fia. A tehetségnek pedig mindig is velejárója volt az egyéniség. Tehát nem „képtelenek” vagyunk az összefogásra, hanem túl sokunknak van – jogosan, teszem hozzá – saját véleménye. Mert a mostani példa mégis csak bizonyítja, hogy ha kell, ha szükség van rá valóban, akkor nincs kérdés, össze tudunk fogni.

Jó pár éve foglalkoztat a kérdés, létezik-e valódi önzetlenség. Tehát olyan, amikor valaki semmiféle hálát, vagy „ellenszolgáltatást” nem vár tettéért, segítségéért. De őszintén nem. Magyarul, ha tényleg nincs „visszajelzés”, akkor sincs rossz érzése „belül”.
Az egyik vélemény szerint, amely magát az „igazi őszintének” mondja, ilyen nem létezik. Ha valaki mégis azt mondja, hogy ő bizony nem is gondol a hálára, az „még magának sem mond igazat”. Jön is az indoklás: Ilyen az ember. Alapvetően önző, csak az önzőség mértéke változik egyénenként. Még ha nem is gondol rá egy-egy jócselekedet előtt, hogy mi lesz a viszonzás, akkor is „benne van” ez a gondolat, tudat alatt várja a pozitív reakciót. Vagy, amennyiben nem érkezik semmi „válasz”, jelentkezik az a még csak nem is kifejezetten rossz érzésnek mondható enyhe gyomor-feszültség, ami az önsajnálat velejárója. Még az is lehet, hogy a pszichológusok bebizonyítják, hogy az ember az egyedfejlődés nyomán képtelen önzetlen lenni, mert egyszerűen így van kódolva. Hát nem tudom….

Valahogy ha a tudatunk egy picit „rááll” erre a vizsgálódásra, és próbálja megfigyelni saját magán az igazságot, szerintem meg kell, hogy cáfoljuk a fenti kijelentést. Nem állítom még csak azt sem, hogy nem a legtöbb esetben valóban létezik egy önző rész a cselekedeteinkben, de azt, hogy a homo sapiens sapiens, tehát a gondolkodó ember, azaz mi képesek vagyunk valódi önzetlenségre, afelől meg vagyok győződve.
Akár tegyük magunkat próbára! Sikerül-e teljesen önzetlenül bármit is tennünk? Ez tehát azt is jelenti, hogy találjunk olyan segítséget, amelyet nem mondunk el senkinek. Mert – ugyebár – már az is lehet a várt reakció, hogy az illető a tettünk miatt pozitívabban gondolkodik rólunk. Erre is mondhatják a szkeptikusok, hogy na ugye, itt van az ok, amiért ezt és ezt cselekedted, nem az önzetlen segítés vezérelt.


Egyébként az élet számos területén léteznek olyan típusú cselekedetek, melyeket nem is lehet önző módon, tehát feed back-kel megtenni. Ilyen szerintem a gyermekeinkkel kapcsolatos segítségünk, gyakorlatilag az egész felnevelésük. Már tudom, most erre egyből az a „felvilágosult” válasz, hogy a szülő is azért tesz meg mindent a gyermekéért, mert elvárja érte cserébe a szeretetét, minimum. Megint csak nem tudom….. biztos van ilyen is a dologban, de hogy ez azt jelentse, hogy minden egyes tett mögött ott kell lenni az emberi tudatban a várt, a „cserébe” gondolatnak, azt kétlem. A gyakorlatból kétlem.

És akkor most egy utolsó gondolat, egy másik kipróbálni- való, a következő szint. Létezik olyan, hogy az embernek, saját magának attól lesz igazán jó érzése belül, ha nincs visszajelzés, köszönet, hála, stb. egy-egy jótettét követően? Tehát, amikor csak „én” tudom, mit tettem, senki más, így megköszönni sem tudja senki, és ettől igazán pozitív, amit érzek? Azaz, ha most valaki megköszönné, elmúlna ez a bizonyos érzés. Létezik ilyen? Vagy csak én vagyok örök idealista?


A gátakon dolgozók közül biztosan tudom, hogy a legtöbben nem várnak semmit a segítségükért cserébe, teszik ami belülről fakad, és ennyi. Ők az igazi válasz a mai kérdésre!

8 megjegyzés:

  1. A szülő a gyereket a saját részének, tulajdonának tekinti ezért a gyereknevelés bár valóban közel áll az önzetlenséghez, még van benne önző motívum.

    "amikor csak „én” tudom, mit tettem, senki más, így megköszönni sem tudja senki, és ettől igazán pozitív, amit érzek"

    Az még mindig lehet önző is, mert táplálhatja az az elképzelés, hogy: "én most megmutatom, milyen nagyszerű ember vagyok". Az önzetlenségre az jellemző, hogy az ember nem az érzésért csinálja, sőt, akkor is megcsinálja, ,ha az érzés negatív lesz.

    A gondolatmenetben ott van a probléma, hogy az önzetlenséget a homo sapienshez kötöd, pedig a testhez kötődő énkép az önzetlenség ellensége. Az önzetlenség a lélekből fakad és akkor virágzik ki teljesen, amikor valaki tisztán megérti, hogy neki nincs köze a testéhez, a teste csak olyan számára, mint a ruha, amelyhez nem ragaszkodik. Amikor ez az énkép nem tiszta, az az önző motiváció melegágya.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Rejki!
    Nem tudom megállni , hogy ne jegyzem meg a gyereknevelés igazán önzetlen dolog.
    Büszkék vagyunk a gyerekeinkre, de ez teljesen természetes.
    Az önzetlenség is tanulható , kialakítható.Igen , a lélekből fakad, de nem hinném,
    hogy a test és a lélek külön "életet"él.
    "Az én most megmutatom..."-akiben ez felmerül, az úgyse teszi meg!
    / V. M./

    VálaszTörlés
  3. Kedves Mérei Úr!

    Cikkét olvasva úgy érzem , létezik önzetlenség, amiért egy szó hálát nem várunk.
    Akinek van gyereke, s neveli vagy felnevelte-ezt érzi.
    Életünk különböző stációiban másfajta összefogással találkozunk s történelmünk is
    erről árulkodik. Sajnos "széthúzó nemzet " vagyunk, bár Ön cáfolja.
    Ha Ön több évet töltött külföldön, megélhette a nemzeti büszkeséget -pozitív
    értelemben! Ez a kérdés még mindig bonyolult nálunk.
    Egy kisebb mag, pl. család bajba kerül, nem kérdés az összefogás, önzetlenség.
    Mindig is voltak és lesznek önző és kevésbé önző emberek, de akik saját
    akaratukból segítenek valóban nem várnak még csak vállveregetést sem!!
    Egy bizonyos kor után kialakul az emberben-mindennapi jótett-dicsekvés nélkül
    teszi, s csak saját magának kell elszámolnia vele.Teszi ezt a legtöbb ember
    ÖNZETLENÜL, csendben.
    Osztom véleményét, a mai napi példák is ezt mutatják!
    Köszönöm, hogy olvashattam!

    VálaszTörlés
  4. A széthúzás legaktívabb generálói a politikaik élet haszonlesői, amelynek bár akaratlanul, de Ön is aktív kiszolgálója és részese lett az elmúlt három évben.

    VálaszTörlés
  5. Az íráshoz gratulálok, mert a dilemmát pozitív irányba döntötte el az utolsó mondatával.
    A feloldhatatlan kérdéseknél gondolnunk kell arra, hogy talán rosszul kérdezünk, talán amit szeretnénk (teljes önzetlenség) nem létezik, vagy nincsen értelme sem?
    Bármit elveszek a világból az sohasem volt eddig az enyém, s bármennyit adok az csak csepp a tengerbe. Próbáljunk kevesebbet elvenni, mint amennyit hozzáadunk, hogy "önző módon" az ember tovább élhessen ezen a földön.
    Vági Gyula

    VálaszTörlés
  6. A saját véleményem írom le,mert szerintem a magyar ember nem önző,hanem ,nem vállalja fel,ha segít bárkinek,bármibe.Szét húzás sincs,mert bebizonyosodott az ellenkezője.Tudunk mi összefogni,ha szükség van rá.Nagyon sokat számít az,hogy Orbán miniszter úr személyesen vesz részt a munkákban.Köszönet érte.A mai világban nem fordult elő,hogy ilyen lelkesen,segítőkészen jelen legyen.Nem vagyok semilyen pártnak a tagja. Anonymous véleményét elfogadom,mert találóan megfogalmazta a széthúzás generálását.Mérei úr írásához gratulálok.Vincze Kriszta

    VálaszTörlés
  7. Pfff....gyökérség az egész....magyar összefogás?? jó vicc...a sok pesti ember csak bámészkodik, nézelődik, meg ácsorog ott a Dunánál meg csak sír, ahelyett hogy tenne is valami hasznosat, magyarul nem csinál semmit...és ezeken a szerencsétleneken az Erdélyből és Ukrajnából érkező emberek segítenek...röhej

    VálaszTörlés
  8. Az önzetlenség nem abban áll, hogy kapunk e érte valamit, hanem abban, hogy maga a jótett, segítség, nekünk is örömöt, megnyugvást ajándékoz cserébe. Az erőltetett önzetlenség egy idő után kifullad. Ha valaki kap cserébe valamit, attól az még önzetlenség marad, annyiban amennyiben már maga az önzetlen cselekedet is meghozza az örömet a napjainkba. Ezeket tapasztalatból írom. Padányi Éva

    VálaszTörlés