2013. április 27., szombat

Az élet legcsodálatosabb pillanatai 2.



Aki esetleg még nem hallott volna róla, a „Divatbemutató kicsit másképp” egy olyan rendezvény  – az elfogadás jegyében – melyen fogyatékkal élők  vonulnak végig a kifutón, modellként bemutatva különböző ruha kollekciókat.  Másodszor szereztek a rendezők felejthetetlen örömet fellépőknek, közönségnek egyaránt Szombathelyen, ezúttal a Tóvendéglőben. Telt ház előtt. Az ötlet fantasztikus, ezek a csodálatos emberek egytől egyig olyan élményben részesültek, és akkora élményt adtak, melynek leírása szavakkal lehetetlen, azt csak a sugárzó arcokon, ragyogó szemekben lehetett látni.



Megvallom őszintén – habár már tavaly is el szerettem volna menni a rendezvényre, csak épp nem voltam Szombathelyen – kicsit félve, szorongva léptem be a terembe, melyben középen, „ahogy kell” egy teljes méretű kifutó volt látható, profi díszítéssel, háttérrel.
Szorongva azért, mert valahogy jó pár éve azt érzem, nem szeretnék semmilyen kívülről jövő, intenzív élményben részesülni, mert egyszerűen elég az embernek a saját életében úgyis – ha akarja, ha nem – átélendő érzelem mennyiség. Tehát pl.moziban sem vágyom a felkavaró, „csontig hatoló” történetekre, csak akkor megyek el, ha kifejezetten felhőtlen szórakozást remélhetek. Sokszor még a gyerekekkel megtekintett mesefilmek is túlzottan hatnak rám, jobban szeretném, ha nem lenne bennük még átmenetileg sem fájdalom, szomorúság, szorongás, stb.  :-)

Ezek után szembesülni a divatbemutatón fellépő különböző fogyatékkal élő emberekkel, közvetlen közelről átélni, átérezni az életüket, fokozhatatlanul szívszorongató volt. Amikor egy teljesen látássérült édesanya a két kislánya kezét fogva vonul végig a kifutón, vagy fiatal, csinos hölgyek járókerettel, kerekes székben, vagy egy segítő kéz szorongatásával tudják csak bemutatni a 2013. év divatirányzatait, akkor hiába akar az ember erős maradni….


Ami aztán az egész rendezvény katarzisát adta, az az a felismerés, mely a műsor vége felé bizonyossággá vált. A hihetetlen boldogság - mely „tapinthatóan” kiült az arcukra – mellett ők boldogok a saját életükkel. Elfogadták azt, minden bizonnyal, mint a Jóisten akaratát. Talán a legegyértelműbben Holzleiter Fanni, Mosolyka lényéből sugárzott az a rendkívüli intelligenciával párosult élet-felfogás, melyet mi, egészséges emberek valahogy nagyon nehezen hozunk felszínre magunkból. Ő a vidám történetei által hihetetlenül hasznos tükröt mutat nekünk, illetve a társadalomnak, melybe egyszerűen bele kell néznünk.



Mert nagyszerű, és büszkék lehetünk rá mi, szombathelyiek, hogy él itt a városban egy Mák Dóri, aki ezt az egészet kitalálta, megszervezte, létrehozta, büszkék lehetünk rá, hogy annyian csatlakoztak az ötletéhez és segítették a kezdeményezést, jó,hogy működik a városunkban is a Zonta klub, de mindezeken túl nekünk is van tennivalónk! Nem csak másoknak, nekünk is. Ha csak egy „TE döntesz” feliratú Mosolyka bögrét veszünk is, vagy legközelebb az utcán a találkozáskor nem „hirtelen muszáj nagyon sietnünk” attitűddel elfordítjuk a fejünket, hanem egy mosollyal ajándékozzuk is meg őket, ha a következő alkalommal örömmel nyitjuk is ki a mozgássérült wc (nyomi wc © by Mosolyka Fanni J ) ajtaját, mindegy nem ez a lényeg. A lényeg, hogy nekünk is van tennivalónk. Mindnyájunknak.

Köszönöm, hogy ott lehettem….


1 megjegyzés: