2013. április 25., csütörtök

Lehet egyszer komoly? Karizmatikus személyiségek 1.

Egyszerűen imádom azokat az embereket, akik a saját területükön – lett légyen az a sporttól a tudományon, a művészeteken át bármi – a legjobbak. Ma hazafelé Pestről azon elmélkedtem, mennyire hálás vagyok a sorsnak, hogy ennyi ilyen emberrel találkozhattam, valamint hogy mitől, hogyan váltak ők a legjobbakká, egyáltalán hogy lehet azt értelmezni, hogy valaki valamit a hét milliárdból a legjobban csinál, meg hasonlók.

A közös pont ezekben az emberekben, hogy karizmatikusak.
A karizmatikusság hasonló a tehetséghez abban a vonatkozásban, hogy nem lehet „direkt” „úgy csinálni”, nem lehet eljátszani. Hasonló abban is, hogy rengeteget kell azért tenni, hogy kiteljesedjen. És a legfontosabb – legalábbis a saját tapasztalataim alapján – ezekben az emberekben soha nem az ego a motiváló erő. És nem az, hogy ők a legjobbak akarnak lenni. Hanem elsősorban iszonyatos erővel jön belülről a vágy, hogy azt a bizonyos dolgot magukhoz képest mindig jobban és jobban csinálják.

Michael Jordan pl. azt nyilatkozta még aktív korában, hogy „minden nap jobban szeretnék teljesíteni. Függetlenül attól, hogy csak tréningezek, meccset játszok, vagy NBA döntőt. Mindig. Ugyanis ha saját magamhoz képest nem teljesítem a maximumot, akkor hogy lehetnék nyugodt? Hogyan várhatnám el, hogy nyerjünk?”


A fenti gondolatok annak kapcsán jutottak eszembe, hogy ma találkoztam, beszélgettem dr. Papp Lajos szívsebésszel. Lenyűgöző személyiség.
Azt mondja, ő az emberben orvosilag nem egy számsort, vizsgálati eredményeket lát, hanem a Jóisten egy csodálatos teremtményét, egy egységet a lélek, szellem és test vonatkozásában. Tehát ebből a hármasból nem lehet csak az egyiket meggyógyítani, ha baj van, muszáj a hármat együtt kezelni. Aztán az a gondolata is megszívlelendő, hogy ő a Jóisten felé, valamint egy beteg családja felé tartozik elszámolással.


Zárójeles gondolatom: a lelkiismeretünk kincs. Iszonyatosan vigyázni kell rá. Nagyon könnyen be lehet csapni, el lehet téríteni a valóságtól. Észrevétlenül. A lelkiismeret meggyőződésem szerint a Teremtő földi megnyilvánulásának egyik legfontosabb eszköze. Védelmezni kell, különösen a mai világban. Papp professzor úrban azt lehetett érezni, hogy ő a lelkiismeretével – ezáltal a Teremtővel - 100% összhangban él. Az összhangnak a hihetetlen tapasztalata és tudása adja az alapot.
Azt mondja, nem mérgezi az embereket feleslegesen gyógyszerekkel. A természetben majdnem mindenre találunk gyógymódot, gyógyírt. Mikor az ember szemébe néz, ott akkor „nézve van”. :-) Érződik, hogy minden pillanatban jelen van. Nincsenek a civilizációból fakadó kényszerei. Ő karizmatikus személyiség, hatalmas teljesítménnyel a háta mögött.

Egyébként ma ismét nagyon boldog vagyok. Pontban 12-kor ugyanis a 10.000. egyéni látogató is megtisztelte a blogot. Ráadásul a blog Facebook oldalának lájkolóinak száma is dinamikusan növekszik. Köszönet nektek. :-) 

2 megjegyzés:

  1. Furcsa, hogy a tehetséget összevegyíted a karizmatikussággal. Saját tapasztalatom szerint a karizmatikusság egy jellemvonás, vagy genetikai eredetű, vagy szülői minta után tanult. Szerencsés esetben egy szakmájában tehetséges emberben is jelen van, sajnos nem túl gyakori. A karizmatikus emberre jellemző az a bizonyos nézés. Jellemző továbbá, hogy hallgatnak rá az emberek. Nem azért, mert olyan okosakat mond, hanem azért, mert "úgy" mondja. Ha mindemellett okosakat is mond, az szerencsés konstelláció. Sajnos azonban a karizmatikusoknak nincs szükségük arra, hogy okos dolgokat mondjanak, mert az emberek így is, úgy is hisznek nekik. A karizmatikus ember veszélyes, pont ezért. A karizmatikus ember vagy vallási vezető, vagy politikus lesz, az az igazán neki való pálya. A birkák meg követik kritika nélkül.

    VálaszTörlés
  2. Tisztelt Hozzászóló!
    Teljesen egyetértek a gondolatoddal, pusztán csak az általam eddig, személyesen megismert karizmatikus emberek voltak egytől egyig tehetségesek is. Ebből fakadóan én úgy érzem, attól karizmatikusak, hogy a hatalmas tehetségüket óriási elhivatottsággal kiteljesítették.
    Ugyanakkor, hogy a karizmatikusság szülői minta után tanulható lenne, azt nem tudom elképzelni....de majd megpróbálom! :-)
    Köszönöm, hogy írtál, szép napot!
    Tamás

    VálaszTörlés