2013. május 2., csütörtök

A hatemeletes gumikacsa – agymenés 1.




Azt gondolom, túlzás nélkül kijelenthetjük, a mai nap legfontosabb híre a hatemeletes, óriási, sárga, felfújható gumikacsa beúsztatása volt a hongkongi Viktória öbölbe. A hírről valamennyi magára valamit is adó hírügynökség beszámolt, én a Tényekben láttam először.


Ahogy a képernyőre meredten először találkozott tekintetem a gumikacsáéval, a sok ezer kilométeres távolság és több órányi időeltolódás ellenére azonnal éreztem, itt többről van szó, mint egy „sima” találkozásról. Kővé váltan néztem végig a híradást, a kommentátor szavait csak úgy ittam a bejátszás mind az 59 másodperce során. Mint kiderült, a kacsa csaknem 17 méter magas, 19 méter hosszú. Világkörüli turnén van….:-) Kilenc ország 13 városába látogatott már el, mindenütt óriási sikert aratva. Járt Japánban, Brazíliában, Franciaországban, Németországban, Hollandiában, Belgiumban, Új-Zélandon és Ausztráliában is.


„A gumikacsa nem ismer országhatárokat, nem diszkriminálja az embereket és nincsen politikai jelentése. A barátságos úszó kacsa gyógyít: enyhíti a világban lévő feszültséget. A gumikacsa puha, barátságos és minden korosztályhoz illik" – nyilatkozta a zseniális ötlet-guru, egy bizonyos Hofman úr.
Nakérem, elismerem, hogy kicsit sűrű napom volt, ezért agyilag elképzelhető, hogy az átlagosnál fáradtabb vagyok, de ez a hír sokkolt engem.
Mert:
  • Ki fizette meg ennek a gumikacsának az árát? Csak nem közpénzből lett finanszírozva?
  • Kinek áll érdekében különböző országok különböző városaiba egyszerűen beúsztatni ezt a kacsát?
  • Ki, milyen hatóság, milyen jogszabály alapján adott úti okmányokat ennek a kacsának?
  • Ki jegyezte az engedélyeket ellen?
  • Mi az, hogy „nincs politikai jelentése”? Ki mer ilyet állítani 2013-ban bármiről is?
  • Mi az, hogy „gyógyít”? Milyen szakvizsga, diploma alapján?
  • „Nem ismeri az országhatárokat”???? Ezek szerint újra akarja szabni a kialakult területi fennhatóságokat?
  • Kinek jutott egyáltalán eszébe, hogy egy normál esetben 10-12 cm-es gumikacsát 17 méteresre fújjon? És ez az ember hogy lehet szabadlábon?
  • Mi az, hogy már kilenc országban járt, Magyarországon meg még nem?

Követelem, hogy a kacsa a lehető legrövidebb időn belül jelenjen meg Szombathelyen, keressen magához hasonló nagyságú épületet, és kezdje meg az illetékessel a hivatalos kapcsolat felvételt.
A kommunikáció biztosan nem fog gondot okozni, mert a „nagy emberek, ha találkoznak” elv kacsáknál is működik. Biztos. A tárgyalások céljául javaslom a kacsa Gyöngyösön történő úsztatásának megvalósítását. Ez mindannyiunk érdeke. Különben is jövőre választás lesz. Szükség van a kacsára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése