2013. május 28., kedd

Számok, számok és Ókovács Szilveszter :-)


Ma átlépte a blogom facebook oldala az 1000 lájkolót…. (közben már 1027 lett)…megható, de tényleg, köszönöm!
Mutatok egy érdekes dolgot:


Ahogy remélhetőleg a fénykép bal alsó sarkában látszik, az Erőss Zsolttal kapcsolatos írásom 136.896 emberhez jutott el, 522-en lájkolták az írás alatt.  Furcsa egy kicsit, hogy ennyi emberhez szólhattam pár nap alatt, de ezek szerint nem voltam a véleményemmel egyedül….


Ma a Polgári Egyesület Szombathelyért vendégeként A Polgári Esték sorozatban Ókovács Szilveszter, A Magyar Állami Operaház főigazgatója volt Horváth Csaba elnök úr beszélgetőtársa a Savaria moziban. Az érdeklődés nagysága miatt kezdés előtt pár perccel át kellett helyezni a rendezvényt a nagyterembe, mert az eredeti helyszínen, az aulában minden hely foglalt volt már, az érdeklődők viszont még szép számmal érkeztek. A nagyszerű és már több, mint 10 esztendős egyesület népszerű sorozata ma is beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és egy rendkívül tartalmas másfél órás beszélgetést hallgathattunk meg fajsúlyos közéleti kérdésekről, Szilveszter pályájáról, és természetesen Az Operaházban zajló munkáról. Hát, Szilveszter sem unatkozott szerintem még soha életében…J Énekes művészként végzett, tanított, az Országos Filharmónia szervezésében több száz vidéki hangversenyt konferált és énekelt végig. Dolgozott az Oktatási Minisztériumban, volt a Miniszterelnöki Kabinet tanácsadója, megjelent számtalan publikációja, de ismertté vált rádiós majd televíziós személyiségként is. Pár éve még a Duna Tv vezetőjeként egyeztettük az iseumi Varázsfuvola előadás felvételét, majd az Operaházhoz került, ezúttal már nem énekesként, hanem kormánybiztosként, később megbízott főigazgatóként, végül 2013-tól öt évre kinevezett főigazgató lett.



Gyökeres változásokat indított el az Operaház életében, a 6 éve bezárt Erkel színházat hat hét alatt újra nyittatta. Itt jelenleg 94%-os kihasználtsággal telik meg a 2000 fős nézőtér, 300-1500 Ft-os helyárakkal. A reformoknak – mint rendesen – természetesen Szilveszter körül is vannak ellenzői, ám az kétségtelen, hogy amit tesz azt hittel, meggyőződéssel és komoly tapasztalatokon nyugvó hozzáértéssel teszi.

Ágh Péter köszöntötte a rendezvény elején a hallgatóságot, majd számomra megtisztelő módon én is szólhattam pár szót – inkább a szakmai oldalról. Egyébként némi párhuzam adódik Szilveszter és jómagam munkájában, ugyanis mindketten művész diplomával a zsebünkben, gyakorló előadóként vezetünk egy-egy intézményt. Közös a meggyőződésünk a tekintetben, hogy az opera a zenejátszás csúcsa, ezért a pár éve fennálló együttműködés az Operaház és a Savaria Szimfonikus Zenekar között is természetesen teljesen gördülékeny, gyümölcsöző.
Talán a jövőben egy újdonság is fog e két intézmény nevéhez fűződni, mert – mint vacsora közben megbeszéltük – az Operaház szeretne az egész ország és nem csak a főváros operaháza lenni, és ennek egy új, kézzelfogható vonzata lehetne, ha az operába szóló jegyeket nálunk, a zenekarban is meg lehetne vásárolni a jövőben. A felvetés a hallgatóság soraiból származik, mivel vannak Szombathelyen olyan zeneszerető emberek, akik szívesen látogatnának el az Operaház előadásaira, szeretnék itthon megvásárolni a jegyeiket, viszont nem használnak internetet. Reméljük, hamarosan már mint működő lehetőségről adhatunk hírt az ötlettel kapcsolatban!

Most megyek „gyorsan aludni”, mert reggel hatkor indulok Kecskemétre, ahol 10 órától tanítani fogok, csellót, a fél óránként este hatig beosztott ifjú művészeknek. Élménydús nap lesz! :-)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése