2013. május 9., csütörtök

Körbetartozás – agymenés 2.


Hallottam egy nagyon jópofa tanmesét arról, hogyan is lehetne megszüntetni a körbetartozást:
Egy szállodába betér egy milliomos vendég, aki miután kér egy szobát, azonnal leteszi az asztalra a 100 dollárt, majd felmegy a szobájába. A portás-tulajdonos veszi a pénzt és elrohan kifizetni a zöldségkereskedőt, akinek tartozik. Ő is nagyon örül és fut tovább a pénzzel a nagykerhez, mert ő is adós volt. A nagykereskedő továbbadja a pénzt a fuvarozójának, aki pedig kifizeti belőle az örömlányt, akinek tartozott. A hölgy végül elfut a pénzzel a hotelbe, mert ő meg a szoba árával volt adós korábbról. Ahogy leteszi az asztalra a pénzt, lejön a milliomos, mert nem tetszik neki a szoba, mégsem veszi ki, felemeli a pénzt, elrakja és eltávozik.

Mi is történt? Mindenki megadta a tartozását mindenkinek, mindenki boldog, de valójában senkinek sem lett kevesebb pénze, nem történt semmi….



Szóval, ez lenne a körbetartozás megoldása, állítólag. Egyébként igaza van véleményem szerint azoknak, akik a „régi szép időket” sírják vissza, amikor még nem létezett az a szó, hogy „utalás”. Ha valaki valamit vásárolt, még ha szolgáltatásról is volt szó, akkor azt kifizette. Egyből, azonnal. Mint a boltban. Nem is értem, miért kellett kitalálni a „fizetési határidő” szóösszetételt. Régen  nem kellett aranyáron megfizetni a jogászokat, hogy „tutibiztos” szerződéseket kreáljanak, amelyeket valaki mindig megszeg. Majd lehet bíróságra menni, megint egy csomó pénzt kifizetni az ügyvédeknek, hogy a végén kiderüljön, hogy „igen, mindenki tudja, hogy igazad van, de hiányzott abból a mondatból az a bizonyos egy szó, amit persze mindenki tud, hogy természetes, egyértelmű, de hát a jog…..” És lehet másodfokra menni….Merthogy nem igazság, hanem jogszolgáltatás létezik csupán.

Manapság is fellelhetők még olyan „kultúrkörök”, ahol nincs szükség szerződésre. Ha két fél megegyezik valamiben, akkor felállva, egymás szemébe nézve kezet fognak és kész.  Innentől kezdve minden úgy van, ahogy megbeszélték. Az árut – bármi is legyen az - átvételkor kifizetik, készpénzben, kérés és kérdés nélkül. Apró szépséghibája ennek a storynak, hogy állítólag ha valaki mégis „elfelejtené” miben egyeztek meg, akkor legtöbbször nem demokratikus eszközökkel „segítenek neki gondolkodni”.

Szóval, nem biztos, hogy ez a jobb megoldás. Szerintem – bár nyilván ez utópia – de az üzletkötést, szerződéskötést olyan vizsgához kellene kötni, ami az ember személyiségének fejlettségét vizsgálja. És, ha valaki oly módon sérült, vagy éretlen, nem rendelkezik kellő felelősséggel, stb. hogy nem megy át a vizsgán, akkor az a személy egyszerűen nem köthet üzletet, nem írhat alá szerződést.

Isten ments, hogy bárkit is megbántsak, de valami hasonló vizsga politikusoknál is „elkelne”, nem gondoljátok? :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése