2013. május 5., vasárnap

Egy vasárnap, két helyszín



Ma délben Bozsokon jártam, ahol a 2004-es EU csatlakozásunkra, ezzel kapcsolatban a határnyitásra emlékeztek – mint minden év május elején. Az ünnepségen beszédet mondott dr. Hende Csaba miniszter úr is, felidézve azt a – pl. számomra sem annyira régmúltnak érzett kort – amikor többek között itt, Bozsokon, „csak úgy” nem igazán járhatott az ember.

A képen cáki gyerekek népi műsorát látjuk

 A miniszter úr által is kedvelt bicikli-túra útvonal – melyet sok szombathelyi bringás heti rendszerességgel teker végig: a Szombathely, Bucsu, Rohonc, Velem, vagy a nagyobb kör Nárai felé is kerülve - Bozsok előtti szakasza többször pár méterre halad az osztrák-magyar határ mellett. Gyakorlatilag  az ember ha megáll egy pillanatra, mondjuk valamit meglát, ami érdekli, észrevétlenül Ausztria területére léphet. Ráadásul úgy, hogy ez fel sem tűnik neki, mivel határ – akármilyen kerítés formájában – nem létezik.  Korábban ez teljesen elképzelhetetlen volt. Az úgynevezett határsávba történő közlekedést engedélyezték, ill. bármikor megállíthatták a „gyanútlan” turistát és igazoltathatták. Itt Bozsokon szinte vége volt a világnak, maximum tényleg „elvetemült” turisták jártak erre a helybelieken kívül, no meg a határőr laktanyában élők. 
A következő fázis az volt, amikor megnyitották a határt Bozsok és Rohonc között, de még mindenképpen egy útlevél ellenőrzés erejéig meg kellett állni a határon, schengeni csatlakozásunk óta pedig ez az utolsó bástyája a „letűnt, régi, szép időknek” is köddé vált…:-).  Ahogy a rohonci, és a bozsoki polgármester urak szájából elhangzott, manapság a helyiek közül többen Ausztriába járnak át tanulni, de a túloldalról is van itt tanuló, óvodába járó gyermek.  És ez így szép, állítólag, közösen tartozunk a „Vén Európához” – mint a rendezvényt megvalósító egyesült elnökétől dalban elhangzottan megtudtuk. Mindenesetre én azért szeretnék majd a gyerekeimnek valamit ezekből a határhoz közeledvén mindenkiben önkéntelenül megjelenő kicsit szorongó érzésekből oly módon átadni, hogy fel tudják fogni, mekkora változás is ment itt végbe rövid pár év alatt. Egyébként az egyik legkifejezőbb pillanata a rendezvénynek az volt, amikor egy kb. 8 éves kislány fordította magyarra a rohonci polgármester köszöntőjét...:-)

Délután természetesen meglátogattuk édesanyámat, szüleimet az Őrségben, az Anyák napi személyes köszöntés nem maradhat el sohasem! Pár hete itt töltött két napot kislányom, ekkor ültettek, vetettek a nagyszülőkkel egy-két fajta zöldséget a "saját ágyásba",  melyek mostanra ki is keltek. Krumpli, borsó, eper láthatók az alábbi képen. Óriási élmény egy városi kislánynak! :-)


Remélem mindenkinek sikerült érzelem gazdag módon megköszöntenie édesanyját, és ennek a különleges, bensőséges hangulatnak a jegyében kívánom, hogy nyugodt, sikeres hetünk legyen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése