2013. május 22., szerda

Ma díjat alapítottunk – mert „jött” :-)



 Tudjátok ki volt Bárdos Alice?

A XX. Század első felében Szombathely zenei életének egyik meghatározó személyisége 1922-ben költözött városunkba. 1899-ben, Budapesten született, majd tanulmányai végeztével férjhez ment Szende László építészmérnökhöz, aki Szombathelyen élt, mi több, az ő nevéhez kötődik a Kálvária templom alatti első szabadtéri színpad megépítése is. Az ifjú pár Szombathelyen kezdte közös életét, Bárdos Alice koncertezése mellett 1926-tól tanított a zeneiskolában, és elsősorban rendkívüli pedagógusként őrizzük emlékét a hegedűművészi karrierje mellett. Olyan hangversenyek fémjelzik pályafutását, mint pl. 1933-as Kodály Zoltánnal közösen adott koncert, vagy a következő évben Szombathelyen Bartók partnereként adott nagysikerű est. Rendszeresen fellépett külföldön is, kamarapartnere volt Fischer Annie-nak, dirigálta koncertjét Ferencsik János is. Habár biztosat nem lehet tudni, a szombathelyi zsidótemetőben lévő sírja a második világháborúban deportálását követően ért halálára utal.
Nevét utca őrzi az oladi városrészen.


A Savaria Szimfonikus Zenekar, a város egyetlen „nemzeti” rangú előadó-művészeti intézménye évtizedek óta fontosnak tartja a zeneszerető közönség kinevelését, különös tekintettel azokra a fiatalokra, akik közül a jövő hangverseny-látogatói kikerülnek. Szlogenünk, miszerint mindenkinek zenélünk, az értékkereső társadalomban különösen nagy jelentőséggel bír. Éppen ezért a Savaria Szimfonikus Zenekar megalapítja a Bárdos Alice - kiváló ének-zene tanár díjat. Tesszük ezt azért, mert meggyőződésünk, hogy a pedagógusokat, az alkotó-nevelő tanárokat meg kell becsülni, rájuk kiemelt figyelmet kell fordítani, hiszen kezükben van a Magyar Kultúra jövője. 

A díjat minden évben beérkezett javaslatok alapján városi szavazással döntjük el. Jelölt bárki lehet, aki Szombathely Megyei Jogú Város területén működő oktatási és/vagy művészeti intézményben tanít ének-zenét. Idén a javaslatokat 2013. május 31-ig várjuk emailben, az ae@sso.hu  címre. A jelöltek felkerülnek a www.sso.hu oldalra, ahol június 1-től június 8-ig lehet szavazni facebook azonosító használatával. Az ünnepélyes, rendhagyó díjátadásra ezt követően kerül sor. A nyertes a magasrangú szakmai elismerés mellett a zenekar értékes ajándékaival és egy kikapcsolódást biztosító hétvégével gazdagodik. 

Hát erre gondoltunk ma, remélem az iskolaigazgatók örömmel veszik majd kézhez levelemet, melyben a díjjal kapcsolatban adok tájékoztatást, és kérem őket az együttműködésre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése