2013. május 11., szombat

A trafikok védelmében…



Sajnálattal tapasztalhatjuk, hogy a politika malomkerekei lassan szitokszóvá őrlik – a minden bizonnyal - sokunk gyerekkorának egyik legizgalmasabb elárusító helyiségét, a trafikokat.
A trafikok minden nagyobb városban több helyütt is megtalálhatók voltak, Szombathelyen – amikre emlékszem - az állomásnál, a Pelikán parknál, a Szelestei és Vörösmarty utcák találkozásánál, természetesen a Fő Tér környékén, valamint lakótelepeken találkozhattunk velük. Általában szó nem volt szinte kizárólag cigarettaárusításról. Egy békebeli trafikban az egy gyermek számára kevésbé érdekfeszítő dolgokon (dohányárú, újság, meg egyéb felnőtt dolgok) kívül volt minden, ami szapora pulzust okozhatott….:-)
Számomra mindenképpen csúcspontot jelentettek a kisautók, Matchbox-ok, az ő valamennyi változatukkal együtt. Amennyiben pl. egy-egy kukás-, vagy tűzoltóautó is fellelhető volt a kirakatban (ha egyáltalán volt), akkor biztosan jó pár percig nem lehetett eltántorítani a minden idegszálammal összpontosított, koncentrált figyeléstől.



Amiért elhatároztam, hogy mindenképpen a trafikok védelmére kelek, az az a személyes élmény, melyet Nagykanizsán élhettem át éveken keresztül. Édesanyám származik ebből a patinás, egykoron megyeszékhelyként funkcionáló dél-zalai nagyvárosból. Kisgyermekként rendszeresen látogattuk meg nagyszüleimet év közben is, nyaranta pedig heteket tölthettem el számtalan meghatározó, megismételhetetlen élményt begyűjtve magamnak. J Nagypapámnak élt a városban egy nővére is, Manci néni, aki – ha hiszitek, ha nem :-) – trafikosként dolgozott!

Hogy ez mit jelentett számomra? Talán nem is kell részletesen ecsetelnem, annyit azonban elmondanék, hogy amikor Manci nénihez mentünk nekem elég volt egyetlen egyszer, sőt, félszer szólni, és már ugrottam is. Manci néni – saját unokája nem lévén - nagyon szeretett engem, ezért végtelen türelemmel mutogatta meg  kis trafikjának valamennyi portékáját minden alkalommal, majd a végén a Haribo elődjének tekinthető zselés, gumicukorral kínált meg. Tudjátok – már persze aki, minimum 25-30 éves – ez az a cukorka, ami többféle színben, cukrozott külsővel csábította az akkori fiatalságot fogai egészségének intenzív tesztelésére. A pavlovi, játékokhoz kötődő reflex, illetve a tudatalatti önkéntelen élmény-összekapcsolási kényszere lehetett a magyarázata, hogy miért is imádtam annyira ezt a zselés gumicukorkát. Mindenesetre – ha hagyták volna szüleim – egy zacskónyit biztosan meg tudtam volna enni pár perc alatt.

Egy szó, mint száz, tisztelettel kérem, a cigaretta kereskedéssel kapcsolatos pro és kontra érvek ütköztetésekor a trafik szót tessék szíves lenni elkerülni lehetőség szerint, mert én még szeretném gyermekeimnek az igazi trafik hangulatot átadni! Kösznöm! J

1 megjegyzés:

  1. Tudva levő, hogy a trafik nem a zselés cukorkából és a matchboxból tartja el magát, hanem a dohányárusításból. Ez a Te gyerekkorodban is így volt, csak akkor gondolom nem túlzottan érdekelt. A dohány bizony függőséget okoz, s mint ilyen, tuti biznisz. Játékgépek, kábítószer, alkohol, dohány, -nos ezek a dolgok azok, amikből mindig meg lehet élni. Kormányunk most kizárólagosan a trafikokban engedélyezné a dohány árusítást. Vajon tönkre fog menni egy ilyen bolt? Ha véletlenül ilyen veszély fenyegetne, biztonság kedvéért megszavaztak egy magasabb haszonkulcsot is.

    Nem tudom, hogy a gyermekeid mennyire jártasak a napi politikában. Ha nem, akkor Rajtad áll, hogy milyen lesz a benyomásuk a trafikokról. Amennyiben nézik a híradót, olvasnak politikai napilapokat, akkor értesülhettek arról, hogy bizonyos városokban pártpolitikai hovatartozás szerint osztották el a dohányboltok tulajdonosi jogát. Havernak, rokonnak biztos megélhetést jelent majd ez. A régi tulajdonosok pedig mehetnek a sunyiba. Gondolom kellően felháborodtak ezen a srácok, érthető is. Ez esetben viszont elég felnőttek lehetnek ahhoz, hogy ne okozzon túl nagy traumát nekik, hogy ez a "trafik hangulat" már egy másik hangulat.

    VálaszTörlés