2013. május 16., csütörtök

Római időmérő szerkezet, SSO Magazin és egyéb érdekességek a mai napból


Ma úgy alakult, hogy több fontos, nem hétköznapi üggyel kapcsolatban is jelentős fejlemények történtek, ezért gondoltam megosztom őket Veletek!
 Először is, tavaly decemberben egy karneváli sajtótájékoztatón jelentettük be, hogy "nincs mese", jövőre már tényleg meg fogjuk valósítani az évek óta tervezett római időmérő szerkezet Fő Térre történő felállítását. Mindezt kettő hónappal a XIV. Savaria Történelmi Karnevál kezdete előtt. Az időmérő szerkezet célja, hogy úgy a városlakóknak, mind az ideérkező, és a Fő Téren elhaladó, sétáló turistának mutassa, hogy még hány nap van hátra a karnevál kezdetéig. Tehát, a szerkezet egy visszaszámláló, korabeli technikával működő óra-szerűség.
A kiindulásul szolgáló szerkezet

Ma eldőlt, hogy a többféle módon működtetett szerkezetek közül, mi azt választjuk, amelyik vízzel "hajtott", és két tartályos megoldáson alapszik. Az első tartályba betöltött víz egy kis átmérőjű nyíláson át folyamatosan csordogálni fog a második tartályba. A második tartályban elhelyezünk egy parafa alapzaton álló rudat, amelynek a vége egy római katona kis méretű szobrában fog végződni. A katona lándzsája pedig rámutat egy skálázott rúdra, amin az egyes fokok a napokat jelölik majd. Tehát, ahogy telik fel vízzel a második tartály, úgy fog emelkedni - az átfolyó nyílás méretével szabályozottan - a katona, és naponta feljebb mutat eggyel a skálán. Az egész alapanyaga természetesen fa lesz, és nem is lesz olyan kicsi! Magassága kb. 3,5 méter lesz, szélessége 2-3 méter közötti.
Az ezredforduló előtt a világ számos városában működött visszaszámláló szerkezet, mutatva az ezres évekből hátralévő időt. Mi itt, Szombathelyen, római időmérő szerkezettel és a város legnagyobb rendezvényéig hátralévő napokat fogjuk mutatni. Bízom benne, hogy ez egy kedvelt, gyermekek számára is érdekes látványossága lesz a városnak - június 21-ét követően!

A zenekar háza táján is finisébe érkezett egy szintén régóta dédelgetett vágyam megvalósítása. Az évadunk utolsó bérletes hangversenyén tisztelt közönségünk kezébe adjuk az SSO Magazin 1. évfolyamának tavaszi számát. 

A grafika NEM Pungi "műve", és a szöveg sem az enyém, mindkettő csak "műhely" állapot

8 oldalas, színes újságot negyedévente tervezzük kiadni, azzal a céllal, hogy minél több kulisszatitkot oszthassunk meg csodálatos együttesünkkel kapcsolatban. Az első számban szó lesz egy-két korábbi jelentős hangversenyünkről, bemutatjuk zenekarunk új tagjait, interjút olvashattok több művész társunkkal, „zenekari” receptek titkát fedjük fel – elvégre több főzőversenyt is megnyertek a szimfonikusok – lesz humor rovat is természetesen. A jövő szezon bérletes hangversenyeit is ajánlani fogjuk, mindhárom (Szimfónia, Opera, Kamarazene) bérletre külön, részletesen kitérve, ugyanis júniusban indul a bérletvásárlás nálunk is. Emellett beszámolunk a most induló Savaria Szimfonikus Zenekar Exkluzív kártya programjáról. 

Az elmúlt hetekben mintegy hetven partner céggel kötöttünk szerződést megye-szerte. Ők különböző nagyságú kedvezményt biztosítanak a kártya használóinak, ahogy „illik” az üzletek bejáratában egyedi matricával jelezve a partneri kapcsolatot. Mi pedig nem csak kedvezményes jegyárakkal viszonozzuk felajánlásukat, de helyre-vonatkozó előfoglalási lehetőséggel, valamint a két hét múlva induló, új honlapunkon kívül pl. az SSO Magazinban való megjelenési lehetőséggel is. Hopp, itt közben „véletlenül” azt is elárultam, hogy rövidesen új honlapunkon jelenünk meg a virtuális térben. Szerintem gyönyörű lett, igazodva a zenekar modern arculatához, melyet az Ercontur stúdiónak, illetve Punger Péternek köszönünk!

Akkor mondhatjuk, hogy nem unatkozunk, unatkoztunk ma sem? :-)))




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése