2013. május 8., szerda

Habár telt ház van, mégis - Karizmatikus személyiségek 3 - Petró János

Az évad egyik legcsodálatosabb koncertjét fogja adni a Savaria Szimfonikus Zenekar pénteken, a koncert egyúttal a szezon utolsó előtti Szimfónia Bérletes előadása. Wagner: Tristan és Isolda ötletét Petró Jánosnak köszönhetjük, egyébként annyira szeretem ezt a művet, hogy nemrég a Weöres Sándor Színház Miért szép sorozatában is erről beszélgettem Jordán Tamással és Oroszi Csabával. Az érzelmek oly mély és széles skáláját járja körbe a mű, amelyet a komolyzene irodalomban is a párját ritkítja. Sajnos nem tudom mondani, hogy jöjjön, aki szeretné meghallgatni, mert a jegyek már napokkal ezelőtt elfogytak, de remélem, sikerül felvételt készítenünk az érdeklődők kedvéért. 

Petró János fantasztikus életútjával alapvetően határozta meg Szombathely zenei életét. 1962-ben, amikor a Városi Tanács létrehozta a Szombathelyi Szimfonikus Zenekart, ő volt az alapító karnagy. Harminc éves tevékenysége során, melyet a zenekar élén töltött el, nemcsak az országos, hanem a nemzetközi komolyzenei vérkeringésbe is bekapcsolta. Nevéhez köthető az Iseumbeli operaelőadások ötlete, az ország egyik legjobb akusztikájú hangversenytermének, a Bartók Teremnek a kialakítása, a világon máig egyetlen Bartók Szeminárium városunkba költöztetése, a Magyar Televízió nemzetközi karmesterversenyének szombathelyi fordulója, és még sorolhatnám. 

Működése alatt a Savaria Szimfonikus Zenekar Marlboron, Ljubljanán, Grazon át, évente fordult meg Linz, Bécs, Pozsony, Kassa, Eisenstadt és természetes számos magyar nagyváros hangversenyszínpadán. A jelenleg is nagy sikerrel a futó Művészeti Szakközépiskola tanulóinak rendezett versenyünk alapjául is az a lehetőség szolgált,  melyben Petró karnagy úr által tizenhét évesen nekem is részem lehetett. Akkoriban három szombathelyi fiatal hangszeres, Radványi Noémi hegedűn, Koczor Péter zongorán és jómagam csellón adhattunk elő a szimfonikus zenekar kíséretében egy-egy versenyművet. Tehát a lehetőség számomra meghatározó jelentőségű volt. Megtapasztalni a színpadon a zenekarral történő közös muzsikálás minden vonzatát, olyan hatást gyakorolt rám, hogy még a gyakorláshoz való hozzáállásom is más lett következő naptól. 

Hálásak vagyunk a sorsnak, hogy amellett, hogy a tavaly ötven éves jubileumi koncerten is vállalt fellépést, minden évben, 75 éves kora ellenére jó egészségben köszönthetjük a Bartók Terem színpadán. Számtalan közös élményünk mellett igazán kitüntető érzés volt számomra, hogy a 2012-es Év embere díjat is együtt vehettük át. 

1 megjegyzés:

  1. Sok szép zenei élményem kötődik régi zeneiskola nagytermében levő próbákhoz, a főiskolai dísztermében élőben először hallott szimfóniákhoz, zongoraversenyekhez, hegedűversenyekhez, Varázsfuvola előadásokhoz, kőszegi operaelőadásokhoz, majd Bartók termi hangversenyekhez, Petro János nevéhez. A komolyzenéhez való kötődésemben nagy szerepe volt. A zenekari élmény varázsának éltető ereje gyógyír az élet legszebb dolgainak megélésében. Mindkettőtök művészete a megszállottságtól átitatott lélekkel megáldott, s ez áthat ránk, alakít, gazdagít bennünket. S ezt most köszönöm a képet nézve.

    VálaszTörlés