2013. május 23., csütörtök

Erőss Zsolt- A valódi kérdés 1.



Mély megrendüléssel olvasom napok óta az Erőss Zsolt legújabb, tán legutolsó mászásáról szóló híradásokat. Hópárduc – ahogy barátai hívták – története erős érzelmeket és még több gondolatot indított el bennem. Valahogy kényszert érzek arra, hogy le tudjam magamban zárni történetét, ki tudjam tisztítani fejemben kavargó egymásnak jelentősen ellentmondó gondolatokat.
Egyfelől lenyűgöző a teljesítménye és nem is erről szeretnék írni, habár az első magyar, aki a Föld legmagasabb pontjára eljutott, majd még kilenc 8000-es csúcsot mászott meg, közülük kettőt lábprotézissel alapvetően minden elismerést megérdemel. Köszönjük is meg neki ezt mindjárt, mert talán ez a legfontosabb. Rengeteg embernek adott hitet, erőt a hétköznapokban, vált szinte egy ország példaképévé kitartást, elszántságot illetőn.

Az elején még nem is tudtam, hogy két pici gyermeke van, Gerda négy, Csoma két éves.
Önmagában ez a tény volt a kiváltója minden további, az események „mainstream”-hez képest más irányból való megközelítésére. Ugyanis, megteheti-e egy apa – aki nyilván tudatosan vállalt két gyermeket – hogy olyan szenvedélyének hódoljon továbbra is, aminek a rizikófaktora az egyik legnagyobb az elképzelhetők közül?
Mert 8000 m körül annyira lecsökkent a levegő oxigéntartalma, hogy az ember nem képes tisztán gondolkodni, ennek következtében átgondolt döntéseket hozni. Ezt biztosan tudta Zsolt is.
A körülmények miatt az emberi szervezetben a vér besűrűsödik, a rendkívül száraz hideg miatt a folyadék utánpótlás kritikus kérdéssé válik. Inni pedig csak hó-olvasztással lehet, mert minden egyéb, tárolt folyadék megfagy. A hó-olvasztás körülményei pedig nem adottak a táborokon felül. Ráadásul a szomjúság érzés sem működik rendesen. Zsolt ezt is nyilván tudta.
A csúcs-támadásnál (miért is hívják ezt támadásnak?) kulcs kérdés az időjáráson kívül az energia-felhasználás, annak a pontos megtervezése. Le is kell ugyanis érni minimum a legfelső, négyes táborig, márpedig a lefelé vezető út még nehezebb, kényesebb is, mint felfelé. A ritka levegő miatt hiába fekszik akár vízszintesen valaki, szervezete nem tud pihenni, energiái tovább fogynak. A mostani esetben intő jel kellett volna legyen, hogy sokkal lassabban tudtak csak felfelé haladni, mint az ideális, de legalább elfogadható lett volna. Egy spanyol hegymászó vissza is fordult az utolsó 300 m előtt, mert nem látta biztosítottnak leérkezését.
Amikor a sikeres csúcstámadáson túljutottak, elkezdtek ereszkedni, és már 8300 m-en (7600 a legfelső tábor szintje, a csúcs 8586m) teljes kimerültségről adott hírt Zsolt, már akkor lehetett tudni, hogy túlvállalták magukat, ugyanis minimum a legfelső táborig el kellett volna jutniuk.
Ott azonban hiába keresték őket…


A korábbi kérdésemre visszatérve, hogy megteheti-e ezt egy apa, azt hiszem „nem” a válasz.
Mert nem arról van szó, hogy az élmény milyen óriási, mennyire nem tud nélküle élni az ember, ha egyszer már megtapasztalta, átélte a katarzishoz hasonló állapotot, hogy el tudja-e érni az egyébként fantasztikus célját mind a 14 nyolcezer méteres csúcs meghódításával, valamint lenyűgöző akaraterejével, amivel még lábprotézissel is folytatta szenvedélyét mekkora iránymutatást ad sok-sok embernek.
Nem. Itt arról van szó, hogy minden extrém sport hordoz magában veszélyeket, melyeket lehet adott élethelyzetben vállalni. De ezt, a legmagasabb hegycsúcsok meghódításával járó mértékű rizikót, két kisgyermekkel, akiknek joguk van/lett volna az édesapjukhoz, „józanul”, higgadtan, „földi” körülmények között nem lett volna szabad vállalni.

Tudom, szörnyű ebben a helyzetben ezt mondani, de egyúttal ez a gondolat az, a gyerekekkel kapcsolatban, ami még mindig tartja bennem a remény pislákoló lángját. Nem hiszek a lehetetlenben, csak az egy bizonyos ideig még soha meg nem történtben. Elhiszem, hogy semmi reális esély nincs a túlélésükre, de tudom, rengetegszer fordul elő olyan esemény az ember életében, amelyet „nem gondolt volna” korábban.
Őszintén drukkolok Zsoltéknak, bízom a csodában, ha meg ezúttal cserbenhagyná őket, akkor kívánom egy írást idézve, hogy a mostani, „ a szokásosnál tovább emelkedésük” során a Jóisten legyen velük!

34 megjegyzés:

  1. Ugyanez jutott eszembe, mikor meghallottam a hírt. Mármint hogy annak a két kisgyereknek több járt volna az édesapjukból, mint egy távoli hős, akire nyilván pár év múlva már alig emlékeznek. Legalábbis személyes emlékeik nem lesznek. Értem én, hogy önmegvalósítás, meg hogy mekkora élmény, de onnantól kezdve, hogy gyereket vállal az ember fia/lánya, ezek a dolgok háttérbe kell, hogy szoruljanak egy időre. Mert ha a gyerekek szemszögéből nézzük, akkor ez a hősies magatartás, meg a világhírnév nem más, mint puszta önzés. A feleség legalább tudta, mit vállal, mikor hozzáment egy ilyen elhivatott sportolóhoz. A gyerekek viszont nem dönthettek. Kedves szülők, tegyetek egy próbát, és kérdezze meg mindenki a csemetéjét otthon, mit szeretne jobban: egy híres és hőssé magasztosult apát, akit alig lát, vagy egy olyan "szimpla, hétköznapit", aki esténként a családjával van, és bármikor hozzá lehet bújni. Na ugye.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívemből szóltál, kedves Anonymous...

      Törlés
  2. Kedves Mérei Tamás!

    Valószínűleg sokan osztják véleményedet Erőss Zsolt legutóbbi expedíciója kapcsán s biztosan sokakat késztetsz gondolkodásra és véleményalkotásra írásoddal. Néhány dolog bennem is felmerült. Például az, hogy nagyon fontos dolgot tanultam Tőle. Hinni. Számomra Ő az élő példája a Hit gyakorlásának. Annak, hogy mi minden lehetséges, amire könnyelműen ráragasztjuk a „lehetetlen” címkét. Hálás vagyok Neki ezért.
    Megértem az itthon maradtak – családtagok, barátok, rajondók – aggodalmát, fájdalmát. Azt is elfogadom, hogy ebben az állapotban könnyű megfeledkezni arról, mit kapunk, mi mindennel gazdagít minket, aki iránt aggódunk.
    Amit nem fogadok el, az a másik ember és/vagy cselekedete felett alkotott ítélet. Véleményem szerint erre senki sem jogosult, még a mások, különösen a gyermekek iránti együttérzés sem ad erre felhatalmazást. Akkor sem, ha sokan mindezek ellenére mégis ítéletet hoznak.
    Úgy érzem, Erőss Zsolt pontosan tisztában van a Felelősséggel, teljesítőképességének határaival, azok kitágításával, más tudatállapotokkal, döntéshozatallal kapcsolatban. Gyanítom, hogy bensőségesebb viszonyban van a Realitással (nem keverendő össze a racionalitással), mint gondolnánk. Ha nem így lenne, elért eredményei, megélt tapasztalatai, egyáltalán a személye, nem képeznék érdeklődésünk tárgyát.
    Mindannyiunknak jogában áll tévedni – szerintem. Bátraknak és „kényelmeseknek” egyaránt, függetlenül a tengerszint feletti magasságtól, hőmérséklettől, légnyomástól. Ha képesek vagyunk az általunk tévedésnek aposztrofált dolgot megbocsátani, talán elviselhetőbbé tehetjük közös életünket.

    Üdvözlettel:

    Gyurján Róbert

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mélyen egyetértek. Az, amit a hite által adott nekünk és a gyerekeinek IS, több a mindennapi hozzábújásnál. Azzal is egyetértek, hogy senki nem ítélheti meg a tettéért, és nem csak azért, mert nem ismerjük az ekkora magasságokban zajló testi folyamatokat, hanem azért sem, mert soha nem voltunk az ő bőrében. Nem ismerjük a családja dinamikáját, a felesége felelősségvállalását, szeretetét, elfogadását. Mi, akik nem Erőss Zsolt vagyunk, innen Szombathelyről, lehet, hogy másképp döntöttünk volna. De mi, én Te, Tamás, nem vagy Erőss Zsolt. Sok-sok támogató szeretetet kívánok az ittmaradottaknak, és ötleteket azoknak, akik tehetnek azért, hogy ez a két kicsi gyermek, ne csak a csodáló szeretetteljes szavakat kaphassa meg az édesapjáról, hanem a cselekvő szeretetet is azoktól, akik töltekezhettek apjuk hitéből.

      Kajzinger Ildikó

      Törlés
    2. Soha ne ítélj meg egy embert addig, amíg nem tettél meg egy lépést az Ő sarujában. Valahogy így szól egy indián mondás. Nagyon igaz. A még rosszabb hír ebben a történetben az, hogy Erőss Zsolt hiába kötött életbiztosítást Ausztriában. A biztosító nem fizet 6000 méter magasság felett. Ezen is el lehet gondolkodni. Holman Katalin

      Törlés
  3. Rengeteg sajnálkozó, rengeteg felmagasztaló, elítélő, becsmérlő, aztán még hőssé avató hozzászólás kering a neten.
    Ebből csak annyit lehet leszűrni, hogy szívesen beleavatkozunk mások életébe. Kéretlenül is.
    Erőss Zsoltnak joga volt hegyet mászni. Nem volt szüksége a mi segítségünkre, vagy beleegyezésünkre.
    Ha ott halt a hegyen, sajnálom, béke poraira. A saját bőrét vitte a vásárra. Tisztában volt vele, hogy nem lesz egy sétagalopp a csúcs megmászása. Ez a fordulat nála is benne volt a pakliban.
    A gyerekeit pedig hagyjuk ki a buliból, hagyjuk a családra, biztos ők sem kérnek a hörgésből, vagy nyavalygásból, amihez mi, többiek annyira értünk. (Éva)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, maximálisan egyetértek. Interneten keresztül rettenetesen könnyű osztani az észt, okoskodni és ,mások életét kritizálni. Ez borzalmas. Miért nem foglalkozunk a saját dolgainkkal? Az Erőssék családját hagyják békében. Ők majd megoldják a saját életüket. Akik pedig itt hozzászólogatnak, oldják meg a sajátjukat először, aztán lehet gondolkodni a papi, pszichológusi, lélektanász, mentális segítő foglalkozások kitanulásán. Bocsánat, csak ki vagyok ettől......

      Törlés
    2. Egyetértek veletek , Éva , Zsuzsika. Miért az mondja meg Zsoltnak meg Péternek hogy kellett volna döntenie a hegyen aki a Kékestetőre is autóval jutott fel?Miért az ad tanácsot arról, hogy milyen apának kellett volna lennie, aki esetleg órákat ül a számítógép előtt ,osztva az észt ilyen blogokban és ezalatt talán éppen a saját családját hanyagolja el.Ilyen alapon ugyanolyan elítélendő, ha valaki például dohányzik , mert érszűkület miatt ugyanúgy elveszítheti a lábát , mint Zsolt , sőt idővel bele is halhat ebbe a szenvedélyébe.Nem tudom más nemzetek hogy vannak ezzel , de mi magyarok biztos , hogy az élen járunk abban , hogy megmondjuk mindenkinek , hogy mit kellett volna tennie , persze UTÓLAG.Szóval nekem az a véleményem, hogy mielőtt észrevesszük a szálkát a másik szemében előbb vegyük ki a gerendát a sajátunkból.Én személy szerint nagyon büszke vagyok mindkettőjükre és nagyon sajnálom hogy elveszítettük Őket. (Sipi)

      Törlés
  4. Sajnálom Erőss Zsoltot, emberfeletti képességekkel és akaraterővel rendelkezett. Az elért eredményei csodálatra méltóak... De nem sajnálom kevésbé azokat, akik más emberek mentését választották hivatásul, és munka közben haltak meg. Ők is megérdemelnék az efféle magasztalást és emlékezést. Persze Erőss Zsolt ettől még nem kevesebb a szememben, főleg úgy, hogy én tipikusan a "kényelmesek" táborát gyarapítom. Sajnálom a két kisgyermekét. Ha magamból indulok ki, nekem a gyermekeim lennének az elsők, soha nem vállalnék felesleges kockázatot. Persze én nem vagyok Erőss Zsolt, így nem is tudhatom, hogy milyen belsó érzések vezérelhették! Nyugodjanak békében!

    VálaszTörlés
  5. Maximálisan egyetértek a blogban leírtakkal.
    És Erőss Zsolt társa? Róla olyan kevés szó esik. Erős Zsolt oly sok mindent megélt már. De ez a fiatal ember? Ő még alig élt ..és már nem is élhet.

    VálaszTörlés
  6. Számomra azok az édesapák az igazi hősök, akik a mai magyar viszonyok között nevelnek 1-2-3 vagy még több gyermeket.Ez legalább akkora teljesítmény, mint a hegymászás.Anyagilag fenntartani egy családot, közben emberi támaszt nyújtani és mindezt mosolyogva,a gyermekek boldogságát szem előtt tartva: ez az igazi teljesítmény, az ilyen férfiak, apák, férjek érdemelnének nyilvánosságot.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Végre egy értelmes hozzászólás :)

      Törlés
    2. Én is egyet értek. Zsoltot sajnálom, hiszen ő is fiatal volt még és azért mindenki csak róla beszél mert az előző balesete miatt ismertté vált. A társa még szinte alig élt és őt is gyászolják a szülei/testvérei, a családja.
      Az őszinte együttérzés nekik is jár!
      Zsolt családjával kapcsolatban csak remélni lehet, hogy nem fognak rákényszerülni a sporttársak és a társadalom segítségére az boldogulásukhoz. Nem ők lennének az elsők akik hasonló baleset után megélhetési gondokkal néztek szembe.

      Törlés
  7. Kedves Mérei Tamás!
    Érdeklődéssel olvastam sorait Erőss Zsoltról.Néha úgy éreztem, egyet is értek Önnel, de aztán más gondolataim is születtek.Isten szabad akaratot adott nekünk, a választás a miénk. Hogy Zsolt miért ezt az utat választotta, az ő dolga volt.Én nem, de talán ön sem tudja, mi hajt valakit ilyen emberfeletti erőt kívánó cselekedetekre.Hogy a gyermekeivel szemben felelőtlen lett volna? Biztos, hogy a hétköznapokban mindig felelősen viselkedünk?Hány ember végez veszélyes munkát, nemcsak a katona, rendőr, tűzoltó, de az egyszerű gyári munkás is elszenvedhet üzemi balesetet.Nem is beszélve az önsorsrontó alkoholistákról, akik szintén valamikor felelősséggel vállaltak gyermeket.Én csodálom Őt,megpróbálta a lehetetlent, végigment az úton, amit saját maga számára kijelölt .Nyugodjék békében! Őszinte részvétem a családjának.
    Csanaki Klára

    VálaszTörlés
  8. Én úgy gondolom,s mások is,hogy a családja is tisztában volt a hegymászás veszélyeivel,mivel a neje is hegymászó!Tehát nem kellene őt pocskondiázni ok nélkül!Nem kell ahhoz hegymászás,hogy tragédia történjen!Senkinek nincs ahhoz köze,ki mit csinál!A felesége biztos nem örülne,ha megtudná,hogy sok primitív ember mindenféle mocskot mond Zsoltra!MINDEN ELISMERÉSEM,TISZTELETEM ZSOLTÉ!ŐSZINTE RÉSZVÉTEM A CSALÁDJUKNAK,PÉTER CSALÁDJÁNAK IS!ISTEN NYUGOSZTALJON ZSOLT ÉS PÉTER!A LEGJOBBAK VOLTATOK,VAGYTOK,ÉS LESZTEK MINDIG!

    VálaszTörlés
  9. Minden kényelmes ,a saját sebét nyalogató embernek-kik a mindennapok gondjaival vannak- példamutató lehet Erőss Zsolt akarata . Munkássága és teljesítménye rendkívüli! A hit és az alázat szolgája volt,ami nagyon sok ember életéből hiányzik. Senki nem mondhat ítéletet felette,de még csak megkövezni sem szabad cselekedetei miatt.Hisz ez az ő útja volt és nem tért le róla. Nyugodjon hát békében és őrizzük meg Erőss Zsolt hitét !!!............

    VálaszTörlés
  10. Szinte vicc ami itt folyik tipikus magyar szemlélet ugyan olyan ember volt mint akárki más ö a hegyet választotta ez van ...

    VálaszTörlés
  11. ...
    .
    Menni kell, mert ott van,
    Menni kell, mert hív.
    A testnek van határa
    A lélek egyre visz.

    Ha elfogytak a léptek,
    Az utad tovább hív,
    Már senki nem lát Téged,
    A lélek egyre visz.

    Kezedben a zászló,
    A szívedben a hír,
    Szállhatsz vele bárhol,
    A lélek egyre visz.
    -sgya-

    VálaszTörlés
  12. Csak akkor tudnánk hiteles véleményt alkotni,mondani,ha egyetlen órára a helyébe lettünk volna,vagy az Ő agyával gondolkodhattunk volna.A megtapasztalás az egyetlen ami megértetheti velünk a másik ember gondolkodását,tetteit.

    VálaszTörlés
  13. Nem értek a hegymászáshoz de mért nem használnak egy jeladót ami ilyen esetben megtalálhatóvá tenné a bajba jutottakat ?

    VálaszTörlés
  14. Egyet értek maximálisan.. Azzal , hogy az életet adtuk gyermekeinknek akikért felelősséget vállaltunk, valamilyen szinten azt is vállaltuk , hogy olyan dolgokról is lemondunk esetleg, ami a mi kedvtelésünket szolgálja !!!!

    VálaszTörlés
  15. Még azt hozzá tenném, hogy kutya kötelességünk úgy élni , hogy a legjobbat nyújtsuk gyerekeinknek. Jelzem nem ítélkezem , és mélységesen megrendít a tragédia ,de azért hoztuk a világra ezeket a csodás kis emberkéket , mert ezt szerettük volna , nem ők kérték az életet , így kötelességünk biztosítani olyan életet hogy legalább felnötté válásukig biztonságban éljenek...

    VálaszTörlés
  16. Kedves Tamás, egy férj alapvetően a feleségéhez tartozik, nem a gyerekeihez és viszont - egy feleség alapvetően a férjéhez tartozik. A legtöbb, amit egy apa megtehet a gyerekeiért az az, ha szereti az anyjukat - ez talán közhely, de igaz. Ha ezt nem veszed figyelembe, ha nem ebből indulsz ki, akkor valami hibázik az ítéletedben. Sterczer Hilda nem kéri számon Zsolton azt, hogy miért volt képes magára hagyni őt (két kisgyermekkel). És ha ő nem kéri számon, akkor ezt helyette senki emberfia nem teheti meg.

    VálaszTörlés
  17. Többször is elhangzik, hogy van-e joga bárkinek is "megítélni" egy másik embert, ill. annak cselekedeteit. Külön kéne választani a "megítélést" és a véleménynyilvánítást. Én itt véleményeket olvastam, az ilyen portálokat erre találták ki.
    Az én személyes véleményem is az, hogy ha valaki gyereket vállal, azzal óriási felelősséget is vállal és attól kezdve ennek kell az első helyen állnia. A sportteljesítmény nagyon tiszteletreméltó, de ezt szerintem senki nem is vitatja. Ez nem "megítélése" senkinek, hanem egy vélemény.
    p.sz.v.

    VálaszTörlés
  18. Én csodálom Erős Zsoltot,Nyugodjon Békében.

    VálaszTörlés
  19. Igen , Nagyon igazad van , egy férj a feleségéhez tartozik , mind addig amig nem nemz utódokat , aztán már csak is és kizárólag a gyerekek töltik be az elsö helyet az életében mindenkinek, vagyis így kellene lennie......

    VálaszTörlés
  20. Erőss Zsolt nem véletlenül osztja meg a közvéleményt. Igen, lehet őt csodálni, hőssé avatni, elismerni okkal, joggal vagy anélkül. Azonban minden véleményalkotásnál vele kapcsolatban van egy DE. És ez a DE azért került oda, mert mindenkiből más érzéseket vált ki az ő "példája". Nagyon fontosnak tartom, hogy elfogadjuk: mindenkinek joga van a maga véleményéhez! Erőss Zsoltnak joga volt ahhoz, hogy túlvállalja magát, hogy sorozatos rossz döntéseket hozzon,hogy magával "rántson" egy tapasztalatlan fiatal hegymászót, hogy hibázzon mint sportoló, mint családapa stb. DE: mindenkinek joga van ahhoz, hogy véleményt alkosson róla. A sportolóknak, a hegymászóknak, a családapáknak, a családanyáknak, és mindenkinek aki napokon keresztül ki volt téve a "híreknek" amiben Erőss Zsoltért "kellett" aggódni. Mert ez az ami ellenérzést váltott ki sokakból.Ha magánügy akkor legyen az, ha közügy akkor legyen az! Senki nem erőltette rá az extrém sport gyakorlását. Nem tekinthető "hősnek". (Pláne úgy, hogy ma már a serpák által kiépített útvonalon megy fel mindenki a csúcsra. Mint ahogyan a mentéseket is "névtelen" serpák végzik az életüket kockáztatva.) Szóval számomra ő semmilyen "jó" példát nem adott. Az extrémsport egyébként is egy totálisan értelmetlen "szenvedély". A véleményem pedig az, hogy nagyon önző és egoista embernek kell lenni ahhoz, hogy valaki extrémsportoljon amikor családja, kisgyerekei vannak.

    VálaszTörlés
  21. Sajnálom Őt nagyon! Szuper dolog amiket elért és ,hogy láb protézissel mikre vállalkozott csodálatra méltó! De mikor elvesztette az egyik lábát kapott egy esélyt az élettől a helyében a két gyermekére (4 éves és 1,5 éves ) és a feleségére kellett volna gondolnia. Az egyik patika magazin címlapján ő van és vele egy interjú... Így kezdődik: " Amikor önök ezt a cikket olvassák Zsolt már a felhőkön túl jár..........." És tényleg mind kettő értelemben, a felhőkön túl van. Részvétem a családjának.

    VálaszTörlés
  22. Örült ember volt akit jobban érdekelta hobbija minta családja. Magával rántott egy 28éves embert aki bizott az ö tudásában de egy örült emberbe nem lehet bizni, ez bizonyoságit nyert. Sajnáloma családjat akik behodoltak neki.

    VálaszTörlés
  23. Én is azt gondolom, hogy akinek gyermekei vannak, annak elsősorban az ő érdekeiket kell szem előtt tartania.
    Ugyanakkor az is igaz, hogy akkor ennyi erővel egy rendőr, tűzoltó, bányász, asztronauta stb... sem vállalhatna jó szívvel, felelősen gyermeket.
    Az viszont igaz, hogy ha már nem mond le a szenvedélyéről a gyermekei miatt, akkor legalább a kockázatos, már előre láthatóan a szokásosnál veszélyesebb helyzeteket kellene elkerülni. Itt is ilyesmiről volt szó. Volt már hogy Erőss Zsolt is visszafordult a csúcs előtt. Hogy most miért nem tette meg nem tudhatjuk. Ez az ami igazán érthetetlen.

    VálaszTörlés
  24. Teljesen más az aki életeket ment vagy az emberiség miatt tesz valamit mint aki hobbiból veszélyezteti az életét. "Másokét" Az élet egyszer már megfenyegette mikor levágták a lábát nem tanult belőle. Valaki nem tanul a saját hibáiból arra nem tudok mit mondani vagyis inkább enm irom le de csak azért mert elhunyt és ember volt. De semmibe nem nézem a tetteit mert csak önmagára gondolt egy önző ember volt. Sajnálom nekem ez avéleményem és igy jön le amit csinált.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet, hogy más az aki másért kockáztatja az életét, mint, aki a saját öröméért, de a gyermekei szempontjából, akik elveszítik az apjukat ugyanaz. Őket nem kárpótolja az hogy az apjuk/anyjuk életet mentett. Csak ilyen szempontból hasonlítottam össze a kettőt, nem társadalmi hasznosság szempontjából.

      Törlés
  25. Szerintem mindenkinek lehet véleménye az esetről,eseményről (és miért ne lehetne).
    Az én véleményem rövid és velős:Zsolt felelőtlenül cserbenhagyta családját a saját hobbyja miatt és most egyesek hősként kezdik beállítani.
    Amit pedig nem értek: Az expedició vezetőjének közlése szerint a rutinos hegymászó
    nem vitt magával hálózsákot,így anélkül töltött el egy éjszakát, de azt is mondta, hogy nem volt nála elegendő folyadék ami hozzájárult a legyengüléséhez.Ennél azért körül- tekintöbbnek kellett volna lennie.

    VálaszTörlés