2013. május 25., szombat

Koncertek kint és bent, a kicsik és a nagyok örömére! :-)



A szakrális zeneirodalom egyik csúcspontját, Haydn Teremtés c. oratóriumát adta elő a Savaria Szimfonikus Zenekar ma a Bartók Teremben, közreműködött az Erkel, valamint a Zenebarátok Szent Márton kórusa, Seregély Krisztina, Csapó József, Pintér Dömötör énekművészek, vezényelt Horváth Imre. Évről évre nagy örömmel veszünk részt a szombathelyi kórusok, és vezetőjük Horváth Imre karnagy úr ötlete nyomán kialakult műsorban, jó érzés az évtizedes hagyományoknak megfelelően együtt muzsikálni. Nem is beszélve arról, amikor ilyen monumentális műről, ami már témájában is meghatározó jelentőségű van szó. A Teremtés oratórium 1798-ban készült el, bemutatójára még ugyanebben az évben, Bécsben került sor. A mű három nagy részből, és 34 különálló számból áll. Az első részben a teremtés első négy napját hallgatjuk meg Haydn zenei nyelvén, a másodikban az ötödik, hatodik nap a téma, végül a harmadik rész az első emberpárról, Ádámról és Éváról szól.
Igazodva a modern kor igényeihez a teremtés folyamatát fénnyel is követtük a színpadon, tehát a kezdő sötétség a mű folyamán fokozatosan vált fényességgé. Úgy tűnt segítette a teljes élmény létrehozását ez az apró mozzanat is, mert a lelkesen és nagyszerűen éneklő kórusokat, szólistákat, valamint a „fáradhatatlan” Savaria Szimfonikus Zenekar művészeit (meglehetősen intenzív heteket élünk, sűrű koncertezéssel, még a kifejezett ünnepnapokon is) a mély alázattal a műhöz és a hangversenyhez közelítő Horváth Imre karnagy úrral az élen hosszú vastapssal honorálta a közönség. Azt gondolom, nyugodt lélekkel várhatjuk a hét szent napját, a vasárnapot!



Ma délután egy másik kifejezetten örömet adó rendezvényre is sor került házunk táján. A zenekar és a Szimfónia Kávézó közös, Zsinagóga udvari sorozatának nyitányaként, a Gyermek nap felvezetőjeként a Tarisznyások együttes adott a hallgatóság számára nagy élményt jelentő koncertet. Ugyan némi próbarend változás okán (a Teremtés főpróbája a tervezett délelőtt helyett délutánra tevődött) a Zsinagóga udvar helyett, hogy ne zavarják egymást a kinti és a benti művészek, a koncertet a kávézó teraszára „vittük át”, az élményből ez semmit nem vett el. Még a napokban meglehetősen szeszélyes periódusát élő időjárás (lehet, hogy tavasz van? J ) is ránk mosolygott, és kibírta a másfél órát eső nélkül. Ezzel ő is részesévé vált a kicsik örömének, melyet ismét lehetetlen volt meghatottság nélkül az arcukon látni!



Végül egy személyes apróság: 6255 – ennyi egyéni látogatója volt a blogomnak tegnap. Azonkívül, hogy ez rekord, nagyon jó érzés, és köszönöm mindenkinek, aki megtisztelt figyelmével! J


1 megjegyzés:

  1. Köszönöm, hogy megkaphattam rajtad, s a Savaria Szimfonikus Zenekar művészein, keresztül a Jóisten szombati nagy ajándékát. Részt vehettem ebben a kottafejeket újjászülettető, hangzóvá teremtő alkotómunkában, számomra, a haydn-i komponálás titokzatos világában elmélyedni, s az idő lehetőségeihez igazodva, e nagy művet megszólaltani. Köszönöm a zenekar minden tapasztalatát, mellyel ezt a szombati hangversenyt segítették. Adjon mindnyájatoknak az Alkotó, a nagy Teremtő egészséget, szeretetet, s lehetőséget, hogy a veletek való minden tervét megvalósíthassátok, a sok, sok zenemű, kotta, hangjegy előtti mély alázattal, a lélek e gyönyörű titokzatos kódjainak megfejtésében, hangzóvá teremtésében.
    A teremtés, és az alkotás szó jelentéséről gondolkodva érzem, hogy a Haydn teremtése, e hangokkal való komoly, bölcs „”játéka”, a nagy Teremtő előtti mély tisztelet, s a teremtés fő „műve”, az ember, a férfi és a nő szeretetének szép, érzéki kifejezésére vágyva születhetett meg. Mindnyájunk számára példát mutatva, az őszinte érzések, ily mély, s felszabadult kifejezésére.
    Nagy látomás a mű! S a hangzó anyag, e látomás újrateremtésével, számunkra is a világ hihetetlen csodás rendjének, matematikai arányainak, összefüggéseinek, s a hét nap, számtalan teremtvényének, az első nagy C-dúr „a lélek otthonának” akkordjából való megszületésének kibomló szépségét tárja fel.
    Ádám:
    Első kötelességünk teljesítve
    köszönetet mondtunk Alkotónknak.
    Kövess most, életem kísérője!
    Én vezetlek és minden lépés
    új örömöt ébreszt keblünkben,
    s csodát mutat mindenütt.
    Meg kell ismerned hát,
    mily kimondhatatlan boldogságot
    adott nékünk az Úr!
    Őt dicsérve örökösen
    ünnepelje szívünk és szellemünk!
    Jöjj, kövess, én vezetlek!
    ÉVA:
    Te, akiért én létre keltem,
    oltalmam, pajzsom, mindenségem,
    akaratod törvény nékem.
    Így rendelte ezt az Úr.
    Néked engedelmeskedni örömöm,
    boldogságom, dicsőségem.
    ÉVA és ÁDÁM
    Együtt veled, az öröm nőttön-nő,
    veled azt kétszeresen élvezem,
    tevéled áldás az élet,
    néked szentelem egészen.
    Ennek, az első szeretet tiszta fényének, ily önátadó örömmámorává válik, Ádám-Éva duettjében minden apró motívumának, szép dallamának éneklése, hallgatása, játéka, vezénylése, a számtalan érzelmileg gazdag, pompázatos, magasztos, vagy éppen érzékenyen finom zenei részlet mellett.
    Több mint 200 ével ezelőtt, tintába mártogatott, igazi állati tollal, öt vonalra kódolva alkotódott meg „A teremtés” úgy, hogy most is gyönyörűséget, örömet adhat előadónak, hallgatónak egyaránt.
    Szeretettel köszönve, a Szombathelyi Erkel Kórus, és a Zenebarátok Szent Márton Kórusa, és a gyönyörűen éneklő szólisták nevében is: Horváth Imre

    VálaszTörlés